Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Happy Birthday to Taylor Swift!

Szerző: Lukács Kata, index.hu/recorder.blog.hu – 2017-12-13 15:39:22

1989-ben született Taylor Swift amerikai country-pop énekesnő; 2017-ben már nem nagyon vitatja senki azt, hogy Taylor Swift egyértelműen a generációja legnagyobb popsztárja. És nem csak Amerikában, hanem nagyjából mindenütt, ahol a nyugati/angolszász irányultságú popzene uralja a rádiókat és a lemezeladási listákat.

Hirdetés 

Hirdetés 

 
 Négy nap. Ennyi időre volt szüksége Taylor Swift legújabb, reputation című albumának ahhoz, hogy az év legtöbbet eladott albuma legyen az Egyesült Államokban. A 28 éves énekesnő ebből a szempontból igazi dinoszaurusznak számít, aki még képes Adele-lel felvenni a versenyt a lemezeladások terén. Az, hogy 2017-ben, amikor már drasztikusan lecsökkent azoknak a száma, akik CD-n hallgatnak zenét, képes 4 nap alatt több, mint 1 millió lemezt eladni, parádés üzleti érzékre vall. De hogyan jutott idáig? 
 
A sikermutatóját szemügyre vételezve:  
 
A Forbes szerint ő volt 2016 legjobban kereső zenésze, aki egy év alatt 170 millió dollárt keresett. (Ez 60 millióval több, mint a második helyezett One Direction bevétele.)
 
Az öt, korábbi lemezből eddig összesen 33 milliót adott el.
 
Négy turnéja volt eddig, ezek 423 millió dolláros bevételt hoztak.
 
Eddig 10 Grammy-díjat nyert karrierje során, ő a legfiatalabb előadó, aki elnyerte az év albumának járó díjat.
 
 
10 éves volt, amikor az édesanyjával karaoke versenyekre jártak, és nem sokkal később a demo felvételeivel már kiadóknál házaltak és bíztak benne, hogy hátha lesz valaki, aki lát a lányban fantáziát. Először nem jártak sikerrel, de a középiskolába járó Taylor Swiftet sem olyan fából faragták, aki könnyen feladja. Tudta, hogy sokat kell gyakorolnia, ha ki akar tűnni a tömegből, ezért minden délutánját dalok írásával töltötte. A New Yorkernek arról beszélt 2011-ben, hogy nem volt soha igazán népszerű, ezért általában alig várta, hogy hazamehessen írni, ez volt a mentsvára. Addig gitározott, míg már véreztek az ujjai. 
 
Ennek meglett az eredménye, ő lett a legfiatalabb dalszerző, akit valaha a Sony leszerződtetett. 16 évesen már meg is jelent az első albuma, Taylor Swift címmel. Ekkor egy feltörekvő country énekes volt. Az énekesnő alakított mindig egy kicsit a zenéjén ahhoz, hogy a country-tól egy kicsit távolabb, a pophoz pedig közelebb lépjen. Kezdetben még a dob és a gitár vitték a dalokat, később viszont a korszellem egyre nagyobb nyomot hagyott a dalokon. 2010-ben egy kis bendzsó még könnyen belesimult a képbe, két évvel később viszont már Max Martin segítségével az akkor igazán nagyot menő dub stepes dropot is sikerült beletenni az I Knew You Were Trouble című számba. 
 
Tudatos és kitartó üzletasszony, aki tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy a rendszeren belül sikeres lehessen.
Ennek egyik példája a helyi rádiók embereivel kialakított kapcsolata. A helyi rádiók kulcsfontosságúak abban, hogy a feltörekvő énekesek közül melyik az, ami gyakoribb rotációban tud megmaradni, szerte az országban. A rádiós DJ-k személyes preferenciája rengeteget számít ebben a kérdésben, Swift pedig nem sajnálta rá az időt és az energiát, hogy a lehető legtöbb rádióssal jó legyen a kapcsolata. Mindenkinek adott interjút, mindenhova elment.
 
 
A karrierjéhez az is hozzátartozik, hogy az internet közös erővel fejti meg, hogy melyik számot pontosan melyik férfi és milyen közös emlék ihlette. Ott van a Dear John, ami nyilván John Mayerről szól , a Style, ami nyilván Harry Stylesról szól; a cd-k kísérőfüzetében elhelyezett rejtvények (a véletlenszerűnek tűnő nagybetűk összeolvasva: jelek!) 
 
Volt rá példa, hogy az elragadó Taylor Swift, meghívta a házába főzőcskézni a rajongóit.
 
Taylor Swift elsősorban szövegei miatt vált a rajongás tárgyává. A téma is fontos, jellemzően a szerelmi dráma, de ezzel még nem jutottunk közelebb a titokhoz. Úgy szokás jellemezni a szövegeit, hogy egyszerűek, naplószerűek; A látszólagos egyszerűség mögött rejlő mesterségbeli fogásokat gyakran úgy elemzik, hogy egy magyarnak óhatatlanul az jut eszébe, ahogy Petőfi Sándor „egyszerű” verseiről szokás kideríteni, hogy valójában „összetettek”. 
 
Taylor Swift zenéje az pont olyan, mint ő maga: megbízhatóan sikerre ítélt.
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó