Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Happy Birthday Brenda Lee!

Szerző: Kovács Miklós, literatura.hu – 2015-12-11 10:40:33

Ma 71 éves Brenda Lee amerikai énekesnő, korán kezdte a zenélést, leginkább a Rocking around the Christmas Tree karácsony klasszikusával lopta magát a közönség szívébe, sőt előzenekara volt a The Beatles. 

 

Hirdetés 

Hirdetés 

Szegény családból származik, több testvérével aludt egy ágyban. Zenei tehetsége korán kiderült, állítólag kétéves korában elfütyülte a rádióban hallott slágereket. Mindössze 13 éves volt, amikor Dynamite című dalával kiérdemelte a Little Miss Dynamite nevet. A dallal megcsinálta szerencséjét, ám nem maradt kizárólag ennél a stílusnál és műfajnál. Az ötvenes években tudott kőkemény lenni, a hatvanas évekre elővette érzelmesebb oldalát, s a country is belefért zenei világába. Harminchét listás dala volt a hatvanas években, több élre került. Még az új évezredben is jelentek meg albumai.

Korai korszakában sokan hasonlították őt Wanda Jackson-hoz, rögtön megjegyezve, hogy Brendában azért több a lékek, az érzelem.

Hamar felfedezték Angliában, a Beatles a hatvanas évek elején előzenekara volt.

Első listavezető dala az I Want To Be Wanted. Érdekes, hogy a Dynamite lemaradt a listákon, befutott az élre viszont az I’m Sorry és az All Alone Am I.

Brenda Lee Rocking around the Christmas Tree című slágerét Johnny Marks 1958-ban írta, így igazán szép teljesítmény, hogy a mai napig nem felejtik el lejátszani az ünnepek előtt. A dal egyébként nem lett azonnal felkapott, csak két évvel megjelenése után figyeltek föl rá, amikor már Brenda Lee is ismert énekesnőnek számított. És most jön az igazi meglepetés: bár egy érett hangot hallunk a felvételen, Brenda a dal feléneklésekor csak 13 éves volt.

Nagymamakorban is jól tartja magát, 2002-ben beléphetett a rock and roll halhatatlanjai közé, valamivel korábban a country halhatatlanjai közé. 2004-ben megjelent koncertlemeze, a Little Miss Dynamite in Concert.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó