Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Halló tessék telefonkönyvtörténelem

Szerző: Dobos Sándor , 24.hu – 2016-01-15 11:00:36

1880-ban, ezen a napon a Londoni Telefontársaság kiadta Britannia első 255 nevet tartalmazó telefonkönyvét.

De van egy korábbi adat, miszerint 1878 február 21-én,  jelent meg a világ első telefonkönyve, Connecticut államban. Mindössze egyoldalas volt ez a mintadarab, ötven előfizető adatait tartalmazta. (A Reuben H. Donnelly nevű társaság úgy gondolja, ők már 1886-ban kiadtak egy hasonló „könyvet”, egyfajta cégadattár formájában, Chicagóban.)

Hirdetés 

Hirdetés 

Ma már hozzá kell tennünk, hogy a világon megjelenő telefonkönyvek a vezetékes szolgáltatók hivatalos előfizetői névsorát és a hozzájuk tartozó telefonszámokat tartalmazza. „Mobiltelefonkönyvet” csak online változatban ismerünk, de ott sem teljesek az adatbázisok.

A legrégebbi fennmaradt budapesti előfizetői névsort 1882. február 1-jén adták ki. A névsor eredetije ma is megtalálható a Telefónia Múzeumban, az Országház utcában. Hazánkban 1991 óta a Magyar Telefonkönyv-kiadó Társaság Kft. jogosult a magyar telefonkönyvek és az Arany oldalakszakmai telefonkönyv sorozat kiadására, a szolgáltatók neki adják ki az adatokat (ma már CD-n is hozzá lehet jutni, Az MTT által előállított nyomtatott és CD-ROM alapú távközlési névsorokat a vezetékes távközlési szolgáltatók térítésmentesen terjesztik előfizetőik körében.

A telefonkönyvekben megjelenő céges információkat és hirdetéseket kezdettől fogva elkülönítik, ezeket az oldalakat Yellow Pages-nek, Arany oldalaknak nevezzük.

A telefonkönyv tépés rekordját -mert hogy van ilyen- egy svájci pasas Albert Walter tartja Az 1200 oldalas több mint egy kilós könyvet alig három másodperc alatt szakítja szét. 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó