Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Goldberger Leó textilgyárosra emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, rabbi.zsinagoga.net/ 444.hu – 2017-05-02 15:40:32

1878-ban született Goldberger Leó textilgyáros, a magyar textilipar egyik nevezetes alakja; Goldberger Budapesten és Bécsben tanult jogot. Világot látott ember volt. Az élettörténethez hozzátartozik, hogy ükapja Goldberg Ferenc már 1785-ben Óbudán kékfestő üzemet alapított. Majd jó néhány évtized leforgása után 35 esztendősen vette át az óbudai cég vezetését.

Hirdetés 

Hirdetés 

Kibővítette szülei szövetkikészítéssel és - nyomással foglalkozó gyárát, és a vállalat az első világháború idején a hadsereg szállítójává vált. A háború után, 1923-ban a szövödét, 1927-ben fonodát, 1930-ban selyemszövödét létesített a Kelenföldön vásárolt gyárterületen. (Ez a gyár később Kelenföldi Textilgyár – KELTEX – néven működött.)

A végtelenül tehetséges fiatalember mind szakmailag, mind politikailag sikeres lett.
Felismerte a század elején megjelent műselyem fontosságát, amelyből a természetes selyemhez hasonló fényes, puha szövetek voltak készíthetők. 1919-ben megkezdte ezek felhasználásával „Parisette” márkanevű termékeinek (ruha-, blúz- és fehérnemű-anyagainak) gyártását. Az 1930-as években bevezette a filmnyomást és a szintetikus indigó színezék használatát.
 
 
A cég 1934-től külföldön (Angliában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, sőt Ázsiában és Afrikában is) több leányvállalatot alapított termékei értékesítésére.
 
Dr. Buday Goldberger Leó származása révén aktív szerepet játszott a zsidó közéletben. Nagy összegekkel támogatta az óbudai zsidó hitközséget. Barátai között írók, tudósok, színészek voltak.  Goldberger, Horthy Miklós kormányzó kártyapartnere (sic!), és ifjabb Horthy Miklós a Goldberger-birodalom igazgatósági tagja volt.
 
 
1937-ben dr. Goldberger Leó anyagi támogatásával jött létre a Műegyetemen a textilkémia tanszék.
Goldberger a zsidótörvények és háború ellenére tovább fejlesztette gyárát. Új gépeket, licenceket vásárolt, új üzemet rendezett be egy modern típusú műszál feldolgozására.
 
A sok jó kapcsolat és a hatalmas vagyon sem mentette meg attól, hogy 1944. március 19-én, az ország német megszállásának első napján  a Gestapo le ne tartóztassa és Mauthausenbe ne hurcolja.Bár megérte a tábor felszabadulását, 1945. május 5-én éhen halt.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó