Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Fújj fel egy lufit és a stressznek lőttek!

Szerző: Lukács Kata, – 2013-10-29 21:52:04

Nehezen veszi a levegőt? Úgy érzi, nem jut elég oxigénhez? Könnyen lehet, hogy a problémát stressz váltja ki. Az alábbiakban annak jártunk utána, mi okozhatja a nehézséget, s mit tehetünk annak érdekében, hogy újra fellélegezhessünk.

Miért válhat egyszerre problémássá a könnyű lélegzetvétel? Ha nem légúti vagy tüdőprobléma, esetleg túlzott dohányfogyasztás áll a háttérben, a legvalószínűbb, hogy a gyakori légszomj a stresszel állhat összefüggésben – nehezebb, valamilyen kiszolgáltatott érzelmi állapottal súlyosbítva. A stressz hatására a levegővétel mellkasivá és hiányossá válik, miután a gondok valósággal összeszorítják a rekeszizmokat, s e légszomj gyakran vezet szapora szívveréshez, szorító mellkasi fájdalomhoz.

Milyen hatással van mindez a szervezetre és az egészségre?

Ha nem lélegzünk megfelelően, testünk riadóállapotba vált, és segélykérő jeleket kezd küldeni: a szívverés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, miközben az emésztés lassulni kezd.

Mi a teendő ilyenkor?

Mindenekelőtt kerüljük a nyugtatók használatát hasonló helyzetekben. Válasszuk inkább a jógát, vagy a szofrológiát, amely egy légzésen alapuló relaxációs technika.



Mit nyerünk azzal, ha jobban tudjuk kontrollálni a légzésünket?

A kínai gondolkodásban egy szó létezik a levegő és az energia fogalmakra. Minden egyes lélegzetvétel meghajtja ezt a bizonyos energiát a szervezetben, segíti a vérkeringést eljutni a test kulcsfontosságú pontjaiba. Minél jobban lélegzünk, annál harmonikusabban áramlik körbe az energia a testünkben, hogy a megfelelő helyeken feloldja az érzelmi problémák által megfeszült görcsöket. S egy bónusz jó tanács: lapos hassal sokkal könnyebben megy a helyes légzés.

Íme, néhány gyakorlat

Nyerjünk energiát lélegzet visszatartással!

A kilégzés és a belégzés között tartott szünetek kitolása régi taoista módszer. Segít a kilégzés erősítésében, és a szervezet jobb oxigénellátásában. Álljunk kis terpeszben, engedjük le a vállainkat, lazítsuk el a lapockákat, nyissuk szét a térdeinket, és a csípőnket toljuk előre! Ezután a tokánkat enyhén behúzva vegyünk egy nagy levegőt az orrunkon át, egészen lassan, majd tartsuk bent öt, tíz, esetleg húsz másodpercig, majd engedjük ki szintén orron át egészen finoman. Ismételjük meg a gyakorlatot ötvenszer a saját ritmusunkban!

A lufifújás egyszerre vicces és feszültségoldó. Ráadásul ha a munkahelyén gyakorolja, jó eséllyel megmozgatja a kollégák rekeszizmát is…



Tisztítsuk meg a gondolatainkat alternatív légzéssel!

A jógatechnika lényege, hogy az egyik orrlyukunkon lélegzünk be, majd a másikon engedjük ki a levegőt. A gyakorlat remekül kiegyensúlyozza a légzésünket – a jobb és bal oldal harmonizációja által oxigénnel látjuk el az agyat, így frissíthetjük a szellemet. Ehhez helyezzük a bal mutató- és a nagyujjunkat a két szemünk közé. Fogjuk be a hüvelykujjunkkal a bal orrlyukat, majd vegyünk levegőt a jobbon! Ezután a jobb orrlyukat fogjuk be a gyűrűsujjal, és fújjuk ki a levegőt a balon. Ezután a balon vegyünk levegőt, és így tovább körülbelül tizenötször.

Luftballonfújás


Remekül erősíthetjük a tüdőnket, a rekeszizmainkat, a bordaközi és a hasi izmainkat lufifújással. Ha jobb a kondíciónk, jobb a légzésünk is, az erősebb légzőizmok pedig jobban teljesítenek. Előbb fújjuk ki a levegőt, majd vegyünk egy egészen mély lélegzetet! Ezután próbáljuk meg hasból fújni a luftballont, miközben koncentráljunk arra, miként tágulnak a bordák alulról egészen felfelé. Mikor a vállak könnyedén megemelkednek, fújjuk bele a levegőt lufiba, miközben megfeszítjük az ágyékunk feletti keresztirányú izmot. Tízszer ismételjük meg a gyakorlatot!

(borsonline.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó