Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ez a fickó HALLJA a SZÍNEKET!

Szerző: Gábor János, koronaradio.hu – 2014-03-20 12:53:00

A színeket nem csak látni, hanem hallani is lehet. A 31 éves Neil Harbisson, színvak művész: azzal töltötte az elmúlt 10 évet, hogy tapasztalatokat szerezzen a színekről, amik körülveszik.

 

Durva, de Neil egy külső elektromos szemet visel, ami felveszi a színek frekvenciáját, és rezgésekké alakítja át, hogy a férfi hallhassa azokat. Kezdetben csak a fején viselte ezt a bizonyos szemet, ám az orvosok lehetővé tették a tárgy beültetését a koponyába. Ennek segítségével a bonyolultabb színeket is érzékelheti majd a művész. 

Az elektronikus szem ötlete 2003-ban fogalmazódott meg, amikor Neil egy jó ismerősével, Adam Montandonnal (edem montendonnal) beszélgetett. A páros megteremtette a készüléket, így Neilnek már csak az volt a feladata, hogy megtanulja a különböző frekvenciákat. Szóval, látni még mindig nem látja, de legalább valamilyen szinten érzékeli az őt körülvevő színeket.  Neil egy achromatopsia nevezetű „betegséggel” született, ami annyit jelent, hogy mindent fekete-fehérben érzékel.

És mitől művész? A színek által leadott rezgéseket összerendezve „színszimfóniát” szerzett… Magyarázat a fenti videón...

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

#HAPPYDAY - nagy a tét


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó