Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Elpusztult Pasze

Szerző: Korsós Éva, forrás:origo – 2017-09-14 09:47:14

Elpusztult Pasze, a világ legidősebb fogságban élő óriáspandája. Életkora emberi évekre vetítve jóval meghaladta a 100 évet. Egyébként 37 éves volt.

A nőstény medve az egyik legismertebb panda volt Kínában, 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját.

Születésnapját minden évben nagy pompával ünnepelték a fucsoui pandakutató központban.

Noha magas volt a vérnyomása és néhány éve szürkehályogműtéten is átesett, gondozói szerint akkor jó egészségnek örvendett. A 100 kilós állat azonban már megöregedett, ezért csak folyadékokkal és kevés bambuszlevéllel táplálták.

Nehéz szívvel és mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Paszi, a sztárpanda, aki a barátság hírnöke volt Kínában és külföldön, 2017. szeptember 13-án 8 óra 50 perckor 37 évesen elhunyt

- adott ki közleményt csütörtökön a pandakutató központ. A kínai köztévében élő riportot sugároztak a korrekorder óriáspanda búcsúztatásáról.

Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő Csia Csia volt a világ legidősebb óriáspandája, a nőstény 38 évesen halt meg. Vadon 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban.

Szakértők szerint Pasze szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a közeg, ahol élt, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó