Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Elment a színészlegenda: Dennis Hopper

Szerző: Gábor János, – 2010-05-31 11:56:26

74 éves korában kaliforniai otthonában meghalt Dennis Hopper. A színész-rendező hosszabb ideje prosztatarákban szenvedett.  Családja ott volt Hopper mellett, amikor a sztár elhunyt. Hopper legutóbb már szinte csontig soványodva jelent meg a nyilvánosság előtt márciusban, amikor megkapta saját csillagát a hollywoodi Hírességek Sétányán. Dennis Hopper éppen idén vált el utolsó, ötödik feleségétől, Victoria Duffytól. A válás után azonban Duffy maradt a családi otthonban, mert éppen a bírósági tárgyalások közben derült ki, hogy Hopper gyógyíthatatlan beteg.



A 60-as években Hopper főleg westernfilmekben szerepelt a nagy dobásig, az 1969-es Szelíd motorosok-ig. Hopper sok mindent szeretett volna rendezni, csak motoros filmet nem, mivel ő, Fonda és Jack Nicholson is játszott már motoros filmben korábban, de végül Peter Fondával több ötletük közül csak erre találtak finanszírozót. A road movie-ban motoros drogcsempészeket alakítanak, akik rossz véget érnek, de előtte még alaposan kiélvezik az életet. A kritika és a közönség is nagyon jól fogadta a filmet, amely több szempontból is forradalminak számított: egyrészt ez volt az egyik első olyan mainstreambe kerülő alkotás, amely a 60-as évek ellenkultúráját állította a középpontba, másrészt lényegében innen számítható az amerikai független film megszületése.



Utolsó szerepei közé tartozott az Elégiá-ban Ben Kingsley költő barátjának a megformálása, aki bölcs tanácsokkal látta el a szerelem kínjaiban vergődő barátját, illetve az Ütközések című filmen alapuló, 2008-ban indult tévésorozatban Ben Cendars zenei producer figurája.

Oscar-díjat sosem nyert, bár kétszer is jelölték: először a Szelíd motorosok forgatókönyvéért, aztán 1987-ben a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában A legjobb dobás című sportdrámáért. Két rendezése is részt vett a cannes-i filmfesztivál versenyében, a Szelíd motorosok, amely elnyerte a legjobb első film díját, és az 1980-as Out of the Blue. Egyszer az Arany Málnát is megkapta, mégpedig a Waterworld-ben a legrosszabb alakításért a férfi mellékszereplők kategóriájában.

[origo]
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó