Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Éljenek sokáig a Tűzoltók!

Szerző: Lukács Kata, joreggelt.blogstar.hu – 2017-05-04 15:43:02

Ma van a tűzoltók napja Magyarországon, valamint Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. Az ország legrégebben alakult szervezetét, Magyar Tűzoltó Szövetséget (MTSZ) Széchenyi Ödön gróf alapította 1870-ben.

Hirdetés 

Hirdetés 

 
A tűzvédelem eszköz- és követelményrendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával, 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét, majd az ’48-ban megszűnt szervezet jogutódként ’90-ben alakult újra. Az MTSZ a megyei szövetségeken keresztül jelenleg ezer településen csaknem másfél millió munkaórában ment életet, és évente több mint tízezer esetben nyújtanak tényleges segítséget.
 
Magyarországon ’91-től ismét május 4-én ünneplik a tűzoltók napját. Ma ezt a gyakran tragédiák kísérte hivatást csak az állhatatosság, önfeláldozás, a bátorság eszméjének jegyében lehet teljesíteni, melyeket a tűzoltók számára Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje testesít meg.
 
(A XX. század elején a hatvani tűzoltók így néztek ki. - Fotó: H. Szabó Sándor)
 
Szent Flórián magas rangú katonatiszti családból származott, Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán.
A róla szóló legendák több egymástól eltérő felfogású történetet őriztek meg, egy alkalommal, amikor nagy tűzvész pusztított, a kis Flórián imádságának hatására eleredt az eső, és eloltotta a tüzet. Más források szerint egy égő ház tüzét kis vödrében vitt vízzel oltotta el. Még nem volt katonasorban, amikor a Laureacumi önkéntes tűzoltóság tagjaként egy nagy házban keletkezett veszedelmes tűz oltásában tűzoltócsapata élén hősiesen viselkedett. A bennszorultak életét saját életük kockáztatásával mentették meg, és a tüzet is eloltották. 
 
És amire kalocsaiként még büszke lehetsz: 
 
„Hősies helytállásért” címet adományozott 2014-ben dr. Bakondi György országos katasztrófavédelmi vezető a kalocsai tűzoltóság rajparancsnokának Moravecz Zoltánnak, ugyanis kigyulladt Solton egy melléképület, amelyben festékeket és gázpalackot is tároltak. A veszélyessé vált palackot ő vitte ki, biztonságba helyezte így megelőzve,hogy az felrobbanjon.
 
 
Pintér Sándor belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatát adományozta többek között Urbán Gábor századosnak, a kalocsai tűzoltóság szolgálatparancsnokának még tavalyelőtti a Kiskunsági Nemzeti Parkot pusztító tűzben való áldozatos munkájáért.
 
Még hosszasan sorolhatnám a mindennapi hősök érdemeit…
 
Istella Zsolt kalocsai tűzoltóparancsnok jó csapatot tudhat a magáénak, büszkék vagyunk minden tűzoltóra szerte az országban, azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy köszönjük mindazt amit értünk tesztek! 
 
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó