Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Éljen a gumikirály, Charles Goodyear!

Szerző: Lukács Kata, wikipedia.org – 2014-06-17 15:45:14

1837-ben, elfogadták Charles Goodyear gumiszabadalmát.
Charles Goodyear (1800. december 29. – 1860. július 1. ) kémikus és technikus. A gumi vulkanizálásának feltalálója. Soha nem volt gazdag vagy jómódú. 35 éves korában még börtönbe is került 5 dolláros tartozása miatt. A gumi mint alapanyag régóta érdekelte, és meggyőződése volt, hogy egyszer széles körben, mindenfélére használni fogják. A börtönben elkezdett vele kísérletezni, majd hazatérte után is folytatta, de sok eredményt nem tudott felmutatni.

Felesége többször is jelenetet rendezett a haszontalan elfoglaltság miatt, így Goodyear csak titokban próbálkozott tovább. Állítólag épp ennek köszönhette, hogy végül feltalálta a vulkanizált gumit: felesége egyszer váratlanul ért haza, Goodyear pedig hirtelen csak a meleg kályhába tudta rejteni a kénnel kezelt gumidarabot. Mikor órák múlva visszament érte, döbbenten látta, hogy tartós, de rugalmas lett a végeredmény. A vulkanizált gumit hiába szabadalmaztatta, találmányát még életében ellopták tőle az óriásgyárak.

A gumiabroncsot többfélekképen hasznosthatod te is, legyen szó a beleültett virágokról, a lefestéséről, engedd szabadjára a fantáziád, nagyon mutatós.

Ha több ambíciót érezel magadban, a gumihoz tartozó felesleges felnit is újrahasznosíthatod, például készülhet belőle talp a virágtartónknak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó