Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Deep Purple évfordulót ültünk

Szerző: Lukács Kata, index.hu/ wikipedia.org – 2016-08-17 10:43:48

1968-ban ezen a napon a Deep Purple piacra dobta a első kislemezét, Hush címmel. A Deep Purple brit hard rock együttes 1968-ban Roundabout néven alakult Hertfordben. Nevüket Peter DeRose azonos című dalából vették át. A stílus egyik legismertebb és legnagyobb hatású zenekara, amelyet sokan a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának tartanak, bár a zenészek sosem tartották magukat heavy metal együttesnek.

Hirdetés 

Hirdetés 

Az együttest ugyan hard rock zenekarként tartják számon, emellett azonban több zenei stílus is megtalálható a zenéjükben. A 60-as évek végén készült lemezeiket a progresszív rock, a pszichedelikus és blues-rock (Hush), a klasszikus zene (Anthem, April) valamint a korszak popzenéje jellemezte. Az 1970-es évek elején készült albumaikkal egy keményebb zenei világ felé fordultak, ennek révén a világ egyik legnépszerűbb hard rock zenekarává nőtték ki magukat.

Az együttes 1969 nyarán kialakult, klasszikus felállása (Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore) 1973-ban felbomlott. Ez a felállás jelentette az együttes legsikeresebb korszakát, s olyan klasszikus rockdalokat hagyott az utókor számára, mint a Black Night, a Fireball, a Highway Star, a Child in Time vagy a minden idők egyik leghíresebb gitár riffjével indító Smoke on the Water.

Ezt követően az együttes még kiadott néhány lemezt a 70-es évek derekán, de 1976-ban feloszlott a formáció. 1984-ben újra összeállt a klasszikus felállású Deep Purple, azonban újra tagcserék sújtották a zenekart. Az alapító tagok közül ma már csak Ian Paice tagja az együttesnek.

A világszerte több mint 100 millió lemezt eladott együttes (ebből 7.5 milliót az USA-ban) bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mint a leghangosabb popzenekar. Az együttest a VH1 kinevezte a 22. "legnagyobb hard rock előadó"nak. Magyarországon több alkalommal jártak: 1987-ben, 1991-ben, 1996-ban, 1998-ban, 2003-ban és 2006-ban. 2007. november 6-án és 2014. február 17-én felléptek a Budapest Sportarénában, de a 2010-es StarGarden-fesztivál első napján is koncerteztek, valamint felléptek 2013. augusztus 3-án Székesfehérvárott a Fezen fesztiválon.

Hamarosan hazánkban koncertezik a Deep Purple énekeseként ismertté vált Ian Gillan. A rocklegenda november 8-án (kedden) fog koncertet adni a Papp László Budapest Sportarénában Ian Gillan sings Deep Purple címmel, vagyis a szólóban is sikeres zenész a Deep Purple számait fogja előadni zenésztársaival egy 50 fős szimfonikus zenekar kíséretében.

A Black Sabbathban is megforduló, valamint a  Jézus Krisztus szupersztárban a címszereplőt éneklő Gillan előzenekara az a Papa Le Gál lesz, amiben lánya, Grace Gillan is zenél. Jegyeket legolcsóbban 15 ezer forintért lehet vásárolni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó