Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Deák Bill Gyula bluesénekest ünnepeltük

Szerző: Lukács Kata, starity.hu – 2016-11-08 15:41:28

Ma 68 éves Deák "Bill" Gyula blues-énekes, előadóművész. A magyar zeneipar egyik legismertebb és legnagyobb tehetségű előadója. Gyerekkorában focistának készült ám egy orvosi műhiba következtében elveszítette az egyik lábát. Bill nem hagyta, hogy a történtek úrrá legyenek rajta.

Hirdetés

Hirdetés

Fiatalon szorgalmasan járt énektanárokhoz , akik azonban teljesen mást akartak, mint az ő elképzelése. Operistát faragtak volna belőle, nem bluesénekest, ezért inkább az önképzést választotta. Lenyűgöző hatással volt rá Jimi Hendrix és Radics Béla játéka. 

Pályája elején a kőbányai Sztár nevű társulatban énekelt, ezt követte a Napsugár, a Wanderers, a Loyd és a híressé vált Syrius. Kezdetekben a tehetsége és fantasztikus hangja ellenére sem találta „színpadképesnek” az akkor zenei életet uraló ORI (Országos Rendező Iroda), ahol nem kaphatott engedélyt, hogy zenekart csináljon és koncertezzen.

Ebben az időben figyelt fel rá Földes László (Hobo) aki bevette a Hobo Blues Band-ba így megkerülve az ORI-t, majd jött Szomjas György filmje a „Kopasz kutya” később pedig az „István a király” táltos szerepe. Ezek után a „mankó” jelképpé minősült ez a két mű meghozta az országos ismertséget, szeretetet.

Szóló énekesi karrierje 1983-ban kezdődött a Rossz vér című lemezzel.

1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki így vélekedett róla:

 „ Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.”               

Arra, hogy mi a blues, egy interjúban azt válaszolta: „A blues egy életforma, egy életérzés – magával ragad, és nem ereszt.”

2007-ben Bill kapta a Blues Patika Életmű-díjat. 2009. február 11-én este a Fonogram díjkiosztó gálán Életmű-díjat kapott. 2012. március 15. alkalmával a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Deák Bill Gyula a mai napig aktívan koncertezik, egyik kedvenc helyén, a Kőbányán található Josefina Blues Bell Klubban havonta fellép, de az ország bármelyik pontján feltűnhet.

Kőbányán született, és sztárság ide vagy oda, a mai napig ott él. A rajongók és a zenésztársak, ismerősök szerint hitelességét és szerénységét névjegyként hordja a szívében. Régebben nem volt ritka, hogy egy doboz sörrel kiült a kőbányai padokra, mint bármelyik helybéli. Természetessége és a hangjában levő hihetetlen erő mindenkit megragad. Ritka manapság, ha egy zenészről egyértelműen kimondható, hogy emberi.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó