Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Cirkuszünnepet ültünk: 125 éve megy a bohockódás hazánkban

Szerző: Lukács Kata, mtva.hu – 2016-05-07 13:40:32

125 éve (1891-ben) ezen a napon nyílt meg a Városligetben az első állandó jellegű budapesti cirkusz, más források szerint már korábban 1889. június 27-én. 

Mária Terézia, aki szívén viselte a természetes erdők védelmét, egyik látogatásakor arra gondolt, hogy a fákkal övezett terület, a Liget (ma Városliget) alkalmas lehetne a pesti polgárok hétvégi felüdülésére. 1795-ben zöldvendéglő építését engedélyezte, ahol zene és tánc szórakoztatta a látogatókat. 1802-ben lóversenyt is rendeztek itt. A múló évek során a városból kiszoruló mutatványosok népesítették be a területet.

Hirdetés 

Hirdetés 

1866-ban a Liget északnyugati részén létrejött az Állat- és Növénykert, amelynek megnyitása növelte a terület látogatóinak számát. 1871-ben ezért választotta ponyvából-deszkából készült cirkusza helyszínéül a Ligetet Giuseppe Barokaldi, a cirkuszművészet magyarországi meghonosítója, aki korábban már a híres kötéltáncos akrobata, Blondin segédjeként járt Magyarországon.

A híres német cirkuszdinasztia tagja, Wulff Ede szerződést kötött a fővárossal és az Állatkert vezetésével. Wulff egy újszerű megoldásnak számító vasvázas építményt állított fel. Porondján cirkuszi és színházi előadásokat egyaránt bemutattak. Fő attrakciója a műlovaglás és a lovas játékok voltak. A cirkusz területe megegyezett mai nagyságával, de befogadóképessége nagyobb volt, az ülőhelyek mellett állóhelyeket is rendszeresített a tulajdonos. Egyszerre 2290 fő szórakozhatott az előadásokon.

Wulff 1895-ben az Állatkert vezetőinek adta át a cirkuszt. A vállalkozás a csőd szélére került, amikor 1904-ben Beketow Mátyás, orosz származású cirkuszigazgató fantáziát látott a létesítményben, és felélesztette a legszínvonalasabb cirkuszi hagyományokat. Neki köszönhetjük a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi helyét, mert 1908-ban az Angol Park (a később Vidámpark) irányába 80 méterrel tolta el cirkuszát. A Fővárosi Nagycirkusz a második világháború után, 1945 júliusában kezdte meg újból működését. A cirkusz eredeti épületegyüttese az évtizedek alatt elhasználódott, ezért 1968-ban lebontásáról és egy teljesen új cirkuszépület felépítéséről döntöttek.

A Fővárosi Nagycirkusz 1971-re elkészült új épületét örömmel vette birtokába a közönség és mind a mai napig nagyon népszerű.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó