Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Churchillre emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, olvass-erdekessegeket.blog.hu – 2016-10-26 10:50:48

1951-ben, Winston Churchill lett újra Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az évforduló kapcsán összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet amit lehet még soha nem hallott a híres politikusról. 

Hirdetés 

Hirdetés 

 

Az 1900-as évek elején kezdődött politikai karrierje. Eleinte képviselő, majd államtitkár, később hadügyminiszter, majd pénzügyminiszter lett. Karrierjének csúcsára 1940-ben ért el, amikor VI. György király kinevezte miniszterelnöknek. Sokan őt tartják Hitler legfőbb legyőzőjének, jóllehet az Egyesült Államok és a Szovjetunió is hatalmas véráldozatot hozott a nácik legyőzésének érdekében. Churchill 1945-ig maradt miniszterelnök, de ugyanezt a posztot 1951 és 1955 között ismét betöltötte

 A fiatal Winston nem volt jó tanuló, főleg matematikából volt gyenge. Angol irodalomból és történelemből viszont jó jegyei voltak. Tudjuk azt is, hogy nagyon jó sportoló volt: iskolai vívóbajnok volt, de lovaspólóban is kitűnt a társai közül. Talán meglepő tény az is, hogy sosem végzett egyetemet.

Fiatal korában nagyon pösze volt és erősen dadogott is. Komoly önfegyelemmel és akaraterővel sikerült leküzdenie ezeket a beszédhibákat, olyannyira, hogy az ország történetének egyik legnagyobb szónoka vált belőle.

 1895-ben, Kubában szokott rá szivarozásra, mely szenvedélyét élete végéig megtartotta.

 Az Amerikai Egyesült Államoknak összesen nyolc tiszteletbeli állampolgára van. Churchill volt az első, aki elnyerte ezt a dicsőséget.

 Szeretett festeni. Élete során 500 képet készített! Emellett volt még egy fura hobbyja: egész életében gyűjtötte a kalapokat.

 Kőműves-végzettsége is volt! Szabadidejében nagyon szeretett falazni vidéki birtokán.

 Azt sokan tudjuk, hogy Nobel-díjas volt, de az igazán megdöbbentő tény az, hogy nem a Nobel Békedíjat adományozták neki. 1953-ban írói munkásságáért kapott irodalmi Nobel-díjat!

 Szintén 1953-ban beválasztották a Térdszalagrend tagjai közé. Ettől fogva járt ki neki a Sir megszólítás.

 A londoni Madame Tussauds-ban Churchill azon kevés hírességek egyike, akiknek nem egy, hanem két viaszfigurája is megtalálható!

2002-ben a BBC szavazást tartott arról, hogy a lakosság kit tart a valaha élt legnagyobb brit embernek. A versenyt Churchill nyerte meg: Olyan hírességeket utasított maga mögé, mint Diana hercegnő, Charles Darwin, Isaac Newton, vagy John Lennon

Számtalan szobra van világszerte, még Budapesten is, a Városligetben. A legismertebb szobra mégis a londoni Parliament Square-en áll, a brit parlament épülete mellett, pontosan a Big Ben-nel szemben. Ez a szobor volt az, ami a 2012-es olimpiai játékok megnyitóján sétapálcájával felintegetett a helikopterrel fölötte elrepülő II. Erzsébet királynőnek és James Bond-nak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó