Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Charles Bronson "revolverhősre" emlkézetünk

Szerző: Lukács Kata, origo.hu – 2016-11-03 10:43:14

1920-ban született Charles Bronson amerikai filmszínész. Hollywood egykori "kemény fiúja", aki olyan klasszikussá vált filmekben játszott, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész és a híres spagetti-western, a Volt egyszer egy vadnyugat.

Hirdetés

Hirdetés

A legendás filmszínészt a franciák "szent szörnyeteg"-ként, az olaszok "A csúnya"-ként emlegették, azon kevés amerikai sztárok egyikét, aki európai filmeket is vállalt és híressé tett. Bronsonnak bizonyára fontosak voltak európai gyökerei, melyek a kontinens keleti feléhez kötötték: litván bevándorlók 11. gyermekeként jött világra (összesen 15-en voltak testvérek). Apai ágon lipek tatároktól származik, ez magyarázza a színész ázsiai jellegű vonásait.

Kezdetben édesapja mellett dolgozott szénbányászként, majd behívták katonának, és a II. világháború idején a légierő lövészeként szolgált. Az amerikai hadseregben sebesüléséért Bíbor Szív kitüntetésben részesült. A háború után bokszolásból és alkalmi munkákból élt. Ezekben az években művészetet tanult Philadelphiában, és közben színpadi munkásként dolgozott, hogy díszlettervezői ambícióit kiteljesítse. Hamarosan azonban kiderült, hogy a színészethez nagyobb vonzalmat érez.

 

Az '50-es években vágott neki Hollywoodnak, ahol kezdetben csak kisebb epizódszerepeket bíztak rá. Közben azonban rátalált a művésznevére, melyet a Paramount Pictures filmstúdió egyik bejáratáról, a Bronson Gate-ről kölcsönzött. Az 1954-es Drum Beatcímű filmben már ezzel a névvel bukkan fel a stáblistán.

Egyik utolsó alakításával, az Indián vér című film apa-figurájával bebizonyította, hogy árnyalt jellemábrázolásra is képes. Díjakban ugyan nem bővelkedett, de 1972-ben megkapta a legnépszerűbb férfiszínész Arany Glóbusz-díját Sean Conneryvel karöltve.

Az Alzheimer-kórban szenvedő filmszínész 2003 augusztus 31-én halt meg tüdőgyulladásban.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó