Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Búcsú a sláger-gyáros Payer Andrástól

Szerző: Vörös István, – 2011-04-05 19:13:26

70. életévében elhunyt Payer András énekes, zeneszerző, a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakja.





A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének közlése szerint Payer Andrást súlyos betegség után, csütörtök hajnalban érte a halál. Hirtelen rosszul lett és hiába vitték kórházba, az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.


Leukémiát diagnosztizáltak nála, de tavaly már azt hallottuk, legyőzte a rákot, és betegsége után kiváló közérzetéről számolt be. Megújult és megfiatalodott, tele volt tervekkel, melyek között szerepelt új hanglemez, fellépések és önéletrajzi könyv is. Családja, felesége és barátai mellette álltak és segítették a küzdelemben. Küzdött és igyekezett optimistán felfogni élethelyzetét. A hírek szerint halálát nem a leukémiás betegsége okozta.


Pályája:

Apja hivatását folytatva ő is gyógyszerész lett, de elkezdett foglalkozni a zenével. 1961-től zeneszerzőként és előadóként is meghatározója a magyar könnyűzenei életnek. Jóformán az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Katalin, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László.


Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is ő írta. Az együttesek közül az 1960-as és 1970-es években az Omega, az Illés, a Bergendy-együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer-dalokat, és később a fiatalabb generáció együttesei is (Cotton Club Singers, Republic).


Legnépszerűbb szerzeményei: Ó, egy Alfa Romeo, Annyi arc ismerős, Találkozás, Gedeon bácsi, Könnyek nélkül, Felmegyek hozzád, Még egyszer, Almát eszem, Nincsen olyan ember, Isten veled szomorúság, Nem születtem grófnak. Más szerzőtől ő vitte sikerre a Minden jót, Mónika! című dalt.


1991-től Zsámbékon élt, ahol vállalkozásba kezdett. Halála előtt is fellépett, régi slágerei mai napig sikeresek, és azok is maradnak.


Páyer Öcsit egy ország gyászolja, s mellette családja, a művész és zenei világ meghatározó alakjai, régi jó barátai, mint Koós János és Aradszky László, akik mind megdöbbenve hallották a hírt.


(bulvaros.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó