Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog Szülinapot Varró Daninak!

Szerző: Lukács Kata, koronaradio.hu/ wikipedia.org – 2016-09-11 14:11:02

A gyermekeknek egy igazi mesehős, a fiataloknak egy érettségi tétel az idősebbek számára pedig egy szimpatikus szerző, Isten éltesse sokáig a ma 39 éves Varró Dániel magyra költőt. Van olyan alkotása nevezetsen a Túl a Maszat-hegyen c. meseregény, amiből bábmusical is készült Presser Gábor közreműködésével. Ismerd meg a gyermeklelkű irodalmárt!

Hirdetés 

Hirdetés 

Első verseit 12 éves korában (1989) írta, mely meghozta számára első költői sikerét is – a Bögre azúr című kötet fülszövege szerint – egy eposz trilógiával.

A kötetben azzal a meghökkentő ötlettel állt elő, hogy a mindannyiunk által legkisebb korunk óta ismert dalocskát, a Boci, boci tarkát többek között Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső stílusában írja meg, a legnagyobb magyar költőkhöz illő magvas gondolatokat kölcsönözve a butuska versikének. Az irodalmi stílusparódiákkal nagy sikert aratott, és azóta is sok verset ír ebben a műfajban.

A Bögre azúr után 4 évvel jelent meg a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény, amely 2004-ben Az Év Gyermekkönyve lett. A mese keletkezéséről elmondta a költő, hogy nehezen alakult ki, milyen formában is írjon a gyerekeknek. Voltak önálló versek, először ezekből akart egy kötetnyit. De a maszat, piszok, paca, büdösség fel-felbukkantak mindegyikben, így adódott, hogy egységes történetté kellene összegyúrni őket. A végeredményt ismerjük, megszületett egy olyan mű, melyet azóta nagy örömmel olvasnak gyerekek és felnőttek egyaránt. A műből azóta készült a budapest Bábszínházban bábmusical, amely alapja egy azonos címmel megjelent kalandlemeznek is, melynek zeneszerzője Presser Gábor a Pesti Színházban 2010-ben állítottak színpadra.

Varró Dániel gyerekes felnőttnek vallja magát. Költőként nem akar nagy dolgokat „nagyon megmondani” a világnak, ezért hétköznapi témákkal foglalkozik verseiben. Elmondása szerint ilyen pl. az évszakok váltakozása, a megfázás és a szerelem.

Szerelmes versekkel teli Szívdesszert című kötete 2007-ben jelent meg. Különlegességét többek között az adja, hogy ritka versformákat alkalmaz verseiben, pl. a szonettkoszorút vagy az sms-verset. A kötetből Mácsai Pál felolvasásával hangos könyv készült.

A Kerge ABC című verseskötete, amely Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munkája, az óvodás és kisiskolás gyerekeket segíti az ábécé elsajátításában: a kötetben  szereplő állatok neveinek kezdőbetűi megegyeznek a magyar ábécé 44 betűjével.

Három gyermek, Misi, Jancsi és Béni édesapja.

Drámafordításait és egyéb (önálló vagy másokkal közösen írt) színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. Újrafordította Hoffmann Diótörő című művét és a Rómeó és Júliát, melyet Alföldi Róbert rendezésében adtak elő az Új Színházban 2006-ban.

2014-ben Kalocsán a Könyvtárban járt, a gyermeklelkű költő itt mondókát tanított a kisiskolásoknak később az idősebb olvasó közönségnek tartott előadást és megosztotta azt is, hogy milyen érettségi tételnek lenni sokszor a diákok őt keresik fel, hogy segítsen kidolgozni ötletek adni saját maga elemzéséhez.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó