Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog szülinapot The Edge-nek a U2 gitárosának

Szerző: Lukács Kata, starity.hu/magyaridok.hu – 2016-08-08 15:41:56

1961-ben született The Edge vagyis David Evans a U2 együttes tagja. Írországba kezdte meg a tanulmányait Zongora- és gitárórákat vett és gyakran fellépett az öccsével, Dik Evans-szel, mielőtt válaszoltak Larry Mullen Jr hirdetésére, aki zenészeket keresett a bandájába. 1980-ban jelent meg a debütáló albumuk, a Boy - innentől kezdve meg sem álltak a csúcsig.

Hirdetés

Hirdetés 

1981-ben Edge közel állt ahhoz, hogy vallási okokból elhagyja a bandát. Akkoriban csatlakozott egy, Shalom Tigers nevű vallási szervezethez - ahogyan Bono és Larry is. Nem sokkal azután, hogy úgy döntött, mégis a U2-val marad, megírta a "Sunday Bloody Sunday" című daluk zenéjét.

The Edge több hangszeren is játszik: elektromos és akusztikus gitár, szintetizátor, zongora és basszusgitár ("40"  "Race Against Time").  2011-ben a Rolling Stone magazin őt választotta minden idők 100 legjobb gitárosából a 38.-nak.

2013-ban Nelson Mandela emlékére adták ki az Ordinary Love című kislemezt.

2014-ben pedig az Invisible (RED) jelent meg, amelynek bevételét az AIDS-elleni harcra fordították.

2014. október 13-án megjelent a U2 vadonatúj stúdióalbuma, a Songs of Innocence, amelyet az Apple-nek köszönhetően az iTunes-on mindenki "ingyen" megkapott.

A U2 mellett számtalan híres zenésszel és énekessel dolgozott már együtt: Johnny Cash, B. B. King, Tina Turner, Jay-Z, és Rihanna.

Idén májusban történelmet írt a U2 gitárosa, The Edge, amikor első rock sztárként lépett fel a Sixtus-kápolnában. A rákkutatást támogató zenész egy vatikáni orvosi konferencia résztvevői előtt játszott. A U2 gitár virtuózának apja áprilisban hunyt el rákban, és akinek lánya leukémiából gyógyult fel, a rákkutatás ismert támogatói közé tartozik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó