Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog Szülinapot a 90 éves II. Erzsébet királynőnek

Szerző: Lukács Kata, nlcafe.hu – 2016-04-21 15:40:16

Ma ünnepli 90. születésnapját Elizabeth Alexandra Mary Windsor, aki II. Erzsébet néven Nagy-Britannia uralkodója 1952 február 6-a óta. Imádja a keresztrejtvényt, délelőtt gin-tonicozik és büntetlenül vezethet rendszám és jogsi nélkül.

Hirdetés

Hirdetés 

 II. Erzsébet királynő magyar felmenőkkel is rendelkezik. Mivel kiskorában nem tudta kimondani a saját nevét, ezért sokáig csak Lilibetnek hívta őt a környezete. Apja bátyja VIII. Eduárd lemondott a trónról, Így lépett trónra Erzsébet apja, VI. György néven, és így a kis Lilibetből elsőszülött gyermekként 11 éves korára trónörökös lett.

Trónörökösként rögtön elkezdett beletanulni, mit is kell tennie egy leendő királynőnek, ezért már tizenévesen elkísérte édesapját az utazásaira, a megbeszéléseire, és 14 évesen már rádióbeszédet tartott. Első nyilvános megszólalásában, 1940-ben a II. világháború gyermekeit bátorította, akiket evakuálni kellett a londoni bombatámadásokkor. Még csak 18 éves volt, amikor kinevezték állami tanácsosnak, A korán jött rengeteg hivatalos teendő közepette azért a szerelemre is maradt ideje, hiszen már 13 évesen eldöntötte, hogy a görög Fülöp herceg lesz a férje, és így is lett. 1947. november 20-án házasodtak össze, és idén már a 69. évfordulójukat ünnepelhetik.

1952. február 6. óta uralkodója Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak, emellett pedig az anglikán egyház feje. A leghosszabb ideje, 64 éve uralkodó királynő a birodalomban, lekörözve ükanyját, Viktória királynőt, aki így a második helyre szorult a listán. Ezzel pedig nemcsak a birodalomban, hanem a világon legtovább trónon lévő női uralkodó is egyben.

Ha hiszi, ha nem, II. Erzsébet is fizetésből él, 38 millió font fizetést kap évente.

Bár a királynői teendőkkel és protokollal nem igazán egyszerű természetesnek maradni, II. Erzsébet azért megoldja, igazi humorral éli az életét. Minden reggel nyolc órakor ébred, dudaszóra, aztán minden délelőttjét egy gin-tonikkal kezdi. Imád enni, nagy gourmet. Imádja a szappanoperákat és a katonai indulókat, a keresztrejtvényt és a fotóalbumokat.

A mai napig szeret vezetni, ő az egyetlen a világon, aki jogosítvány és rendszám nélkül legálisan kimerészkedhet az utakra.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó