Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 71-et Helen Mirren színésznőnek!

Szerző: Lukács Kata, tvgo.hu – 2016-07-26 15:42:59

Ma ünnepli 71. születésnapját Helen Mirren színésznő, aki több mint ötven éve kápráztatja el a közönséget a mozivásznon, a kisképernyőn és a színpadon egyaránt.

Hirdetés 

Hirdetés 

Első komolyabb filmszerepét az 1968-as Szentivánéji álom Hermiájaként kapta, a fiatalon elképesztően dögös Mirren nevét az erotikus jelenetekben bővelkedő botrányfilm, a Caligula után ismerte meg a szélesebb közönség.

Helen Mirren karrierjét vizsgálva megkerülhetetlen a 2006-os A királynő, amiben az angol színésznő élete talán legjobb alakítását nyújtja. A film a Diana halálát követő egy hetet dolgozza fel, megmutatva, hogy a királyi család, élén II. Erzsébettel miképp szembesül a népszerű hercegnőt gyászoló nemzettel, és hogyan lépnek túl az idejétmúlt protokollon és beidegződéseken. A királynő ékköve Mirren, akinek visszafogott, ám mégis erőteljes alakítását látva még arról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy valójában egy játékfilmet nézünk. Plusz érdekesség, hogy a színésznő édesanyja tősgyökeres londoni, akinek a nagyapja a királynő hentese volt egykor. A színésznő egyértelműen ezzel a filmmel jutott el karrierje csúcsára, hiszen II. Erzsébet megformálásáért 2007-ben elnyerte a brit BAFTA-, a Golden Globe- és legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, továbbá az Európai Filmakadémia kitüntetését is. Sőt megkapta a Brit Birodalom Rendje kitüntetést is.

Szabó István 2010-ben forgatott nagyjátékfilmet Szabó Magda Az ajtó című kötetéből, amiben – a költségek jelentős részét biztosító külföldi partnerek feltételeihez igazodva – nemzetközileg is elismert színészek játszották a főszerepeket: Helen Mirren és a német Martina Gedeck. Az ajtó a tanári pályát elhagyó írónő (Gedeck) és bejárónőnek felbérelt szomszédasszony, Szeredás Emerenc (Mirren) különleges, meglehetősen furcsán induló barátságának krónikája, amit az első találkozástól egészen az idős asszony haláláig követhetünk nyomon.

 

Az ajtó legerősebb pontja kétségtelenül Helen Mirren, aki ugyanolyan hiteles a makacs, szókimondó, ám borzasztóan nehezen megnyíló és sokat látott Emerenc szerepében, mint II. Erzsébetként a Buckingham Palota elé helyezett virágcsokrok üzeneteit olvasva.

Ja és azt csiripelik a madarak, hogy a Halálos Iramban 8 c. akció filmben is szerepet vállal a legendás színésznő.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó