Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 71-et a Deep Purple gitárosának, Ritchie Blackmore-nak!

Szerző: Lukács Kata, mno.hu – 2016-04-14 15:40:15

Ma ünnepli 71. születésnapját Ritchie Blackmore angol gitáros, akinek neve a Deep Purple és a Rainbow zenekar révén vált ismertté, az utóbbi időben pedig reneszánsz hangulatú zenét játszik Blackmore’s Night elnevezésű együttesével.

Hirdetés 

Hirdetés 

Tizenegy évesen kérte a szüleitől első gitárját. Apja mindössze egyetlen feltételt szabott: vagy megtanul a hangszeren rendesen játszani, vagy a fején töri ketté. Ritchie az apai ösztökélésre klasszikus gitárleckéket vett, ez alapozta meg technikai tudását. Az iskolát tizenöt évesen hagyta ott, mert magával ragadta a rockzene.

1968-ban beszállt a Roundabout együttesbe, amely később Deep Purple néven vált ismertté, ami a nevét az ’30-as évek egyik slágere után kapta, amely Blackmore nagyanyjának kedvence volt, a csapat nagyon hamar gitárcentrikus hard rock felé fordult.

A virtuóz stílusával iskolát teremtő Blackmore gitárszólói legendássá váltak, a Deep Purple védjegyévé lett Smoke on the Water című dal refrénje minden gitáros álma.

Az önfejű és összeférhetetlen, önbizalomhiányban soha nem szenvedő gitáros egyre gyakrabban keveredett szakmai és személyes vitába Gillannal, még a színpadon is összeverekedtek, amit a közönség a show részének tartott. Blackmore 1974-ben, miután nyíltan kifejezte nemtetszését a Stormbringer című albumon felhasznált funk és soul elemekkel kapcsolatban, otthagyta az együttest.

Új formációt a karizmatikus énekes, Ronnie James Dio társaságában alapított, s a Rainbow a korszak egyik legsikeresebb hard rock formációja lett.

Életében 1997-ben következett be újabb fordulat, amikor menyasszonyával, Candice Night énekesnővel „reneszánsz folkzenét” játszó együttest alapított Blackmore’s Night néven. Zenéjük az akusztikus gitármelódiákkal, Night éteri hangjával, mandolinok, billentyűs hangszerek, hegedűk, katonai dobok kíséretével Blackmore szerint olyan, mintha Mike Oldfield találkozott volna Enyával. A formáció kilenc stúdióalbumot adott ki.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó