Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 70. szülinapot Nagy Ferónak

Szerző: Lukács Kata, femina.hu/wikipedia.org – 2016-01-14 11:58:23

Ma 70 éves  Nagy Feró, szókimondó rocker akit „A nemzet csótányaként emleget a nagy közönség” A Beatricével vált a hazai zenei élet üde színfoltjává, de az István, a király Laborcaként is sokan a szívükbe zárták. 2010-ben új szerepben, az X-Faktor mentoraként próbálhatta ki magát a televízióban.

Hirdetés 

Hirdetés

Feró a hatvanas évektől kezdve énekel, zenél rock és punk bandákban, a magyar új hullám egyik vezéregyénisége.

’63 és ’70 között a Richmond Heads és a Zárvatermők zenekarok tagja volt. 1970-ben alapított meg a Beatrice zenekart Csuka Mónikával közösen, ez az együttes volt akkor az ország egyetlen női beatzenekara.

’78-ban Feró újraalakította az immáron rockzenét játszó Beatricét, aminek a frontembere lett. Útlevelét hamarosan bevonták, a rendszer pedig igyekezett ellehetetleníteni az együttest, felsőbb utasításra ’81-ben a zenésszervezetek is elhatárolódtak tőle, így feloszlottak. Még 1981-ben Feró létrehozta az Ős-Bikini-t, aminek ’85-ig volt a frontembere, ekkor helyére D. Nagy Lajos került.

Talán kevesen tudják, de Nagy Feró a zene világa és színpad mellett a filmvásznon is otthonosan mozog. Először 1979-ben láthattuk a Ki beszél itt szerelemről? című filmben, és a nyolcvanas-kilencvenes években is feltűnt egy-egy alkotásban.

1985-87-ig szólista volt, Bergert alakította a Rock Színház Hair című musicalében, majd ’86-ban átdolgozta a Hamletet.  ’87-ben alakította újra a Beatrice zenekart, amely ezután már, mint sikeres együttes több slágerlistás dalt is magáénak tudhatott.

A Ford Farlaine kalandjai című film magyar szinkronjához is kölcsönözte hangját.

Az ezredforduló óta a 2004-es Argóban szerepelt.

2012-ben, , Nagy Feróval az élen a Beatrice adott egy felejthetetlen hangulatú koncertet Kalocsa szívében, a Paprikafesztivál fő helyszínéül felállított nagyszínpadon.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Tombolnak a vírusok Kalocsán


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó