Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 62-et Csikidam Robinak!

Szerző: Lukács Kata, zene.hu – 2015-12-16 15:40:57

Ma 62 éves Szikora Róbert EMeRTon-díjas magyar énekes, az R-GO frontembere. 15 éves korában (1968) a One Word nevű együttes legfiatalabb tagja lett. Ekkor kapta meg élete első dobfelszerelését.

Hirdetés 

Hirdetés 

1974 elején Szikora csatlakozott a négytagú Hungáriához. Beatles-számokat játszottak, melyek sikert arattak, de Beatles-láz című lemezük nem jelenhetett meg, csak 20 évvel később. A Hungária tagjainak egy része ’80-ban lecserélődött, és stílusuk is megváltozott. Ekkortól játszottak rock and rollt. Három évig hatalmas sikerük volt, Szikorából is elismert sztár lett. Bob Lanky álnéven írt Szűcs Judithnak lemezt. Ez később kiderült, s a Hungária meg akarta tiltani, ám Szikora a felesége, Zsuzsa biztatására ’82-ben kilépett az együttesből.

Majd megalakult az R-GO, melyben az R Robit jelent, a go pedig angolul „menjünk”, tehát értelmezése „gyerünk, Robi!”; Így találták meg az együttes nevét, majd hozzá a szafariba hajló katonai stílust, melyet később Csikidamnak neveztek el.

Elsőként a Létezem és a Megy a lány az utcán című számokat vették fel. Később, a Bombázó című szám felvételekor csatlakozott az együtteshez „gida”-ként (háttérénekes-táncos) a vietnami-francia Clavier Charlotte és Varga Éva.

Az énekest 1991-ben érte a legváratlanabb elismerés, amikor is a „Most kell hogy nagyon szeress” című dalával Los Angelesbe indult, ahol előadta angolul a nótát, s meg is kapta érte a neki kijáró díjat.  Az esemény a Győztesek Fesztiválja névre hallgatott, a díj neve a „Legfigyelemreméltóbb keleti zenész” volt, amit Szikora Hollywoodban vett át, méghozzá Little Richardtól.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó