Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 58. Szülinapot Madonna!

Szerző: Lukács Kata, stylemagazin.hu – 2016-08-16 10:30:35

1958-ban született Madonna amerikai-olasz énekesnő, színésznő. Örökmozgó kislány volt, aki mindenben a maximumra törekedett. Arról ábrándozott, hogy világhírű táncosnő lesz, ezért 1977 végén otthagyta a főiskolát és New Yorkba ment. Hamarosan felhagyott a tánccal, és különböző zenei formációkba állt be, ahol gitározott, dobolt és énekelt.

Hirdetés 

Hirdetés 

A fordulat 1982-ben következett be, amikor elkészített néhány számot Stephen Bray-jel, demójuk pedig eljutott a Sire Recordshoz. Innentől felgyorsultak az események: a kiadó szerződtette. 1983-ban pedig megjelent az első, disco stílusú Madonna album.

Az énekesnő nevét hamar megismerte a világ, klipjeit az MTV is játszani kezdte. Kinézete és öltözködése által igazi ikonná vált a ’80-as években. Az egyedi szettet általában csipke felső, necc harisnya, kereszt medálok, rengeteg karkötő és szőkített haj jellemezte. Tudatosan felépített imázsában sajátosan kombinálta az erotikával és a keresztény vallással kapcsolatos szimbólumokat.

1985-ben nyilvánosságra kerültek sok-sok évvel ezelőtt készített aktfotói, amiket megélhetési okokból vállalt el annak idején. A 100. 000 dollárt érő képekért ő akkor 25 dollárt kapott, de mivel aláírta a beleegyező nyilatkozatot, jogilag semmit sem tehetett. Mivel a testét nem szégyellte, a sztár csak nevetett az egészen.

1989-ben a botrányhősnő szerepére hajtott. A Pepsi reklámját és a Like a Prayer klipjét például a Vatikán betiltatta, mivel rengeteg katolikus szimbólumot vonultatott fel, mint például, a stigmák és égő keresztek. És ez még csak a kezdet volt! Hamarosan megjelent ötödik stúdióalbuma, Erotica címmel. Provokatív imázsát csak fokozták a Tanú teste és a Kockázatos játék című filmek ben nyújtott alakításai.

Viselkedésével arra késztette a rajongókat és a kritikusokat, hogy szexuális botrányhősnek tekintsék, bálványimádás helyett azonban csak negatív kritikákat kapott, sokan pedig pályája végét jósolták. Ekkor ő is érezte, hogy ideje visszavenni és változtatni. Hamarosan stílust váltott: balladákat énekelt, majd a mozikba került Madonna legelismertebb filmje, az Evita. Alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Budapesten is forgattak jeleneteket a filmhez, a korszak egyik szuperprodukciója - a nagysikerű musical filmes változata Madonna régi álmaként valósult meg. A budapesti Andrássy út, Keleti pályaudvar, Szabadság tér és a Néprajzi Múzeum ezúttal argentin helyszínekként jelentek meg a mnoziban.

Madonna 2000. novemberi koncertjét, amelyet Londonban, a Brixton Akadémián tartott meg, élőben közvetítették az interneten, és 9 millió ember nézte az eseményt, ami minden idők legnagyobb élő internetes sugárzásának rekordját jelenti.

Madonna botrányos fellépéseivel, klipjeivel és gesztusaival már eleve beírta magát a poptörténelembe, de 2007-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be is beválasztották. Emlékezetes például hegyes melltartója, ahogy orgazmust színlel a színpadon, vagy amikor éppen Britney Spearst és Christina Aguilerát csókolja meg a 2003-as MTV Video Music Awards-on. A zenei és filmes karrierje mellett Madonna lányával Lourdessel közösen építi divatcégét, vérbeli művész és üzletasszony, zenei sikerét pedig leginkább annak köszönheti, hogy mindig képes alkalmazkodni az aktuális zenei trendekhez, hogy elsöprő sikert arasson.

Egyébként majdnem napra pontosan a születésnapján volt az első magyarországi koncertje 2009 augusztus 22-én most éppen Kubában van, ott ünnepli a szülinapját.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó