Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 53-at az RHCP-s Flea-nek!

Szerző: Lukács Kata, rockbook.hu – 2015-10-16 10:33:50

Hirdetés feletti szöveg

Ma 53 éves Flea, eredeti nevén Michael Peter Balzary, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, aki magyar (és ír) származású. Néhány helyen kész tényként kezelik, hogy vannak magyar gyökerei holott azért lehetne gyanús, hogy nem nagyon van tele a telefonkönyv Balzáryakkal. Flea állítása szerint az ő egyik nagyapja is honfitársunk volt, bár ennél sokkal többet nem tudunk az állítólagos magyar eredetről.

Hirdetés alatti szöveg

Nevelőapja, Walter Urban Jr. jazz zenész munkássága mély benyomst tett Flíre neki köszönhető  életen át tartó szerelme a jazz iránt. 

Balzary lelkes trombitás és jazz-rajongóként érkezett a Fairfax Gimnáziumba, legelső napján játékos verekedést imitáltak Tony Shurr nevű iskolatársával, amikor Balzary leendő zenésztársa, Anthony Kiedis sietett Tony segítségére. A rövid összetűzés ellenére pillanatokon belül kialakult köztük az az elválaszthatatlan barátság, amely a mai napig is tart. 
 
Kisvártatva Kiedis és Balzary összebarátkoztak egy újabb leendő zenésztárssal, Hillel Slovakkal. Ő volt az, aki bevezette Balzaryt a rock világába. Újdonsült lelkesedésében fordult – 1978-ban –a basszusgitár felé. 
 
 
A Flea becenév egy Anthony Kiedisszel és Keith Barryvel töltött baráti sítúra során ragadt rá Balzaryra.
Flea elképesztő bőgőjátéka lenyűgözött mindenkit. 
 
Flea, Anthony, Hillel és barátjuk, Jack Irons 1983-ban döntöttek úgy, hogy komolyabban is megpróbálkoznak a zenéléssel; klubokban léptek fel a Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem) néven, majd Flea ötletére felvették a Red Hot Chili Peppers nevet.
 
Balzary gyermekkori példaképénak, az ex-Sex Pistolsos John Lydonnak az ajánlatát is visszautasította, hogy a barátaival zenélhessen.
 
Filmekben is szívesen szerepelt, játszott olyan nagysikerű filmekben, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, vagy a Vissza a Jövőbe trilógia.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó