Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Belépett az 5. X-be Alföldi Róbert

Szerző: Lukács Kata, wikipedia.org/velvet.hu – 2017-11-22 15:40:07

50 éves lett a szenzációs színész Alföldi Róbert aki rendezőként is meghódította az új világot! Gyermekkorát Dunapatajon és Ordason töltötte. Édesanyja Vajda Ibolya, édesapja Alföldi Albert egykori művelődésszervező vagy ahogy mindenki ismeri a környéken a hajósi alkotótáborból Berci bácsi, akivel 28 évesen találkozott először. 

Hirdetés 

Hirdetés 

 
Már kiskorában elhatározta, hogy színész lesz, elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára. 1991-ben még főiskolásként eljátszotta Raszkolnyikovot (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés) a veszprémi Petőfi Színházban, amivel azonnal felhívta magára a figyelmet. Később az ország legnagyobb prózai társulata, a Vígszínház szerződtette. 
 
1995-ben kezdett el rendezni (Trisztán és Izolda – saját adaptáció) és már ezzel a munkájával nagy vihart kavart. Azóta folyamatosan rendez különböző magyar színházakban.
 
2000-ben úgy döntött, szabadúszó lesz, és megvált a Vígszínház társulatától. Ez az időszak hozta meg a televíziós szerepléseknek köszönhetően az országos ismertségét. 1998-tól 2002-ig az RTL Klub Jó Reggelt! című műsorának egyik műsorvezetője volt. Sokáig a Heti Hetes-ben is szerepelt. Sőt két évadra 2013-14-ben még az X faktor mentori székében is helyet foglalt. 
 
 
Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andrej Bagar Színháztól és a New York-i New York Theatre Workshop-tól , a portlandi Városi Színháztól, valamint Prágából, bábjátékot a Budapest Bábszínházban, ír táncshow-t a Tháliában, divatbemutatót és videoklipet is.
 
Apai örökség hobbija a festészet, első önálló kiállítása 1999-ben nyílt. A munkái olyan kelendőnek bizonyultak, hogy egészen 2005-ig minden évben egyéni tárlaton mutatta be azokat.
 
2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház vezetőjeként dolgozott egészen 2013-ig! A Mephisto darabbal búcsúzott, de a színházi rendezést nem hagyta abba, Alföldi volt a rendezője a sajátos stílusában előadott, a jubileumi 30. évfordulós István, a király rockoperának, amelyet 4 éve három alkalommal is játszottak a hatalmas érdeklődésre tekintettel a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
 
 
Homoszexualitása miatt számos támadás érte, melegségéről nyíltan először az Alföldi Színháza – Öt nemzeti év kötetben beszélt. A rendező azt szeretné, ha mindenki békében élne egymás mellett - Nyáron a Hegedűs a háztetőn című musicalt vitte színpadra, ahol az a cél vezérelte, hogy a történetben lévő emberek, annak ellenére is, hogy mennyire különbözőek, mégis képesek boldogan élni együtt.
 
"Ahonnan én jövök, a nagy magyar Alföldről, ott is ugyan ez volt. Valahogy a kis közösség, a közelség, az egymásra utaltság nem engedte azt, hogy hosszú ideig haragba legyünk"
 
Budaörsön rendezte a Tolsztoj A sötétség hatalma című művét, amelynek nov.18-án volt a premiere de december 1-jén, 2-án és 21-én is műsorra tűzik, aztán a Centrál Színházban Ibsen Kísértetek című darabját állítja színpadra. És utána játszik a Radnótiban III. Richárdot.
 
A KORONAfm100-nak különösképp fontos Robi szülinapja hiszen több mint egy évtizedig volt rádiónk állomáshangja!
Isten éltesse sokáig!  
 
 
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó