Magazin
Bazi nagy görög vacsi
Szerző: Lukács Kata, femina.hu – 2015-01-10 17:41:49
Gyros pitában
Hozzávalók a pitához:
• 1 kg liszt
• 5 dl langyos víz
• 2,5 dkg élesztő
• fél teáskanál cukor
• fél evőkanál só
A gyroshoz:
• 50 dkg borjúhús
• pirospaprika
• bors
• kevés fahéj
• őrölt koriandermag
• só
• olaj
• 3 kígyóuborka
• 10 dkg paradicsom
• 2-3 fej lilahagyma
• 1 fej káposzta
• 2 doboz natúr joghurt
• kevés friss menta
• fokhagyma
Az élesztőt morzsold langyos vízbe, majd a cukorral és a sóval együtt keverd a liszthez, és annyi vízzel gyúrd össze, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapj. Hagyd kelni egy órán át, majd szedd 10-15 darabra, és ezeket is hagyd pihenni még egy órát.
Amíg kel a tészta, készítsd el a húst. Olajba keverd bele a fűszereket és a sót, tehetsz bele csípős paprikát is, majd ebbe forgasd meg a húst, és hagyd állni egy órát. Forró serpenyőben akkor süsd ki, ha elkészültél a pitával.
A zöldségeket csíkozd fel, majd tedd külön tálba őket, hogy mindenki szedhessen kedvére. Az öntethez a joghurtba passzírozd bele a fokhagymát, a mentát vágd apróra, és azt is keverd bele.
Ha kellően megkeltek, akkor nyújtsd fél centi vastagra a tésztát, majd forró sütőben süsd meg, elég hozzá három-négy perc. Amikor felpúposodik, akkor fordítsd meg. Ha megsültek, akkor vágd ketté őket, majd mindenki töltse meg a saját gyrosát
Jó étvágyat! :)
A sípszó után hagyjon üzenetet!