Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Bálnahúsból főznek sört Izlandon

Szerző: Korsós Éva, hvg.hu – 2014-01-10 14:30:19

A természetvédők tiltakoznak és erkölcstelennek nevezték az italt, a gyártók szerint viszont nagyon egészséges.

A különleges sör fő alapanyaga nem maláta és komló, hanem bálnahúsliszt.

Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú Hvalur nevű sört a Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve készíti. Közleményük szerint az ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik - ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej.

Cukormentes és zsírszegény

A Hvalur - gyártója szerint - "egészséges is, hiszen proteinben különösen gazdag, zsírszegény, ugyanakkor cukor hozzáadása nélkül készül". "Aki ebből iszik, igazi vikinggé válik" - így reklámozzák az italt.

A sörfőzde vezetője, Dagbjartur Ariliusson a The Independent című brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az ital olyan fesztiválokra készül, ahol az emberek úgy ünnepelnek, "ahogy évszázadokon át tették. Pácolt, tartósított ételeket esznek, például bálnazsírt is: most pedig már sörük is van ezekhez az ételekhez".

A sörhöz használt húsliszt előállításához a bálnahúsból olajat nyernek. A visszamaradó szilárd anyagot kiszárítják, ledarálják. Ezt a lisztet gyakran állateledelként is értékesítik.

Csak korlátozott ideig lesz kapható

Ariliusson hozzátette: a bálnasör csak korlátozott ideig - január 4. és február 22. között -, csak Izlandon elérhető, exportálását nem tervezik.

Az állatvédők kritikával illetik, egyenesen erkölcstelennek nevezik a bálnahúslisztből készült sört. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet élesen kritizálta a Hvalurt, amiért "kétségbeesetten keres új piacot raktáron lévő húsának".

A kampány vezetője, Vanessa Williams-Grey szerint egyre csökken a kereslet ez iránt a hús iránt. "Még így is a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni" - vélekedik Williams-Grey.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó