Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Az első magyar doktornőre Dr. Hugonnai Vilmára emlékeztünk

Szerző: Antoni Rita, nokert.hu – 2016-05-14 13:41:43

1897-ben, doktorrá avatták az első magyar orvosnőt, Hugonnay Vilmát. Mivel hazánkban a nők nem járhattak egyetemre, Vilma Zürichbe ment tanulni a saját költségén, Svájcban akarták fogni, de ő végül diplomája megszerzése után hazaszeretetből visszatért Magyarországra hogy magyar betegeket gyógyítson. 

Hirdetés 

Hirdetés 

1847. szept. 30-án grófi családban született, 18 évesen férjhez ment Szilassy György földbirtokoshoz. A házasság boldogtalan volt, Vilma sokat maradt egyedül, és a vagyont elkártyázó, párhuzamos viszonyt folytató férj még a néhány tudományos szaklap, és az éjszakai világítás árát is felrótta neki. Mivel Magyarországon a nők nem járhattak egyetemre, Vilma – fájdalmas döntést hozva: fiát ideiglenesen hátrahagyva – Zürichbe utazott tanulni. Az ehhez szükséges engedélyt megszerezte a férjétől, anyagi támogatást viszont nem kapott, így a családi ékszerei árából finanszírozta a tanulmányait.

Minimumra kellett fognia az életvitelét, és a szűkös évek után 1879-ben megkapta a diplomát. Zürichben marasztalták volna, de neki feltett szándéka volt, hogy magyar orvosként magyar betegeket akar gyógyítani.

Hazája úgy „hálálta meg” az elkötelezettségét, hogy a diplomáját nem volt hajlandó elismerni, és évtizedekig, megalázó módon, hivatalosan csak bábaasszonyként dolgozhatott (valójában gyógyított; elsősorban szegény nőket, saját megélhetési nehézségei dacára sokszor ingyen). Közben újra férjhez ment Wartha Vince vegyész-akadémikushoz, Ez a házasság már sikeres volt, férje támogatta őt az orvosi munkájában, melyet hivatalosan csak 50 évesen kezdhetett meg – több, mint húsz évvel (!) a megszerzése után, 1897-ben végre elismerték a diplomáját, de az összes szigorlatát újra le kellett tennie. A vizsgák egyenrangú szakmai társalgásba fordultak, a professzorok elismeréssel nyugtázták a doktornő széleskörű ismereteit, korszerű tudását. Végre kitehette a táblát: „Dr. Hugonnai Vilma, orvos.” Számos szakmai publikációja közül legismertebbé „A nő, mint háziorvos” c. könyve vált.

Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a 20. század első két évtizedében igen élénk magyar feminista mozgalomba is bekapcsolódott, és elsősorban a nők képzéséért szállt síkra.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó