Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Az első informatikus nőre emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, mimicsoda.hu – 2017-12-09 07:25:50

1906-ban, született Grace Murray Hopper matematikus, az első informatikus nő, a "bug" felfedezője.Grace Murray Hopper nagy becsben állt az Egyesült Államokban, hiszen egész életében a köz javát szolgálta és okkal kapta meg a hadi tevékenységekkel járó rangfokozatokat is.

Hirdetés

Hirdetés

A szokásosnál élénkebb kíváncsisága már korán megmutatkozott volt: hétéves korában például kitartóan szétszerelte otthon az összes ébresztőórát, hogy megértse a működését.

1952-ben Murray Hopper készítette el az első fordítóprogramot: az A-0 programot. Ennek az volt a jelentősége, hogy ettől kezdve bármilyen programozási nyelven írt programot le lehetett fordítani a számítógép számára. Ezután a számítógéptől független programnyelv ötletét is felvázolta: ez vezetett az egyik első modern programozási nyelv, a COBOL megalkotásához azaz az első felhasználóbarát szoftver egyik feltalálója. A második világháború után, Hopper a Harvardon állomásozott, ahol az IBM-Harvard Mark 1, az első nagyszabású számítógépes rendszer fejlesztésén dolgozott. A gép az elődeivel ellentétben már tízes számrendszerben számolt. Az első generációs számítógépek még egész falakat töltöttek be. A háború idején a fejlesztésük kiemelt támogatást kapott, ami egyúttal nők sorának adott esélyt arra, hogy szellemi munkát is végezhessen.

 30 egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát.

Egy számítógép leállását követően találta meg az első komputer "bug"-ot. A Harvard Egyetem egyik számítógépében felfedezett egy a relék által agyoncsapott bogarat. Az eseményt rögzítette az üzemeltetési naplóba és beragasztotta a rovart. Ez az első bug - még mindig múzeumban őrzik. Azóta nevezik a hibaelhárítást "debugging"-nak, azaz bogártalanításnak. Valószínűleg ez a molylepke volt az első „igazi bogár”, amit Grace Murray Hopper 1947-ben, a meghibásodott Mark II. típusú számítógépben talált, de a "bug" kifejezés megalkotását gyakran tévesen tulajdonítják neki.

 

A kifejezés használata a megmagyarázhatatlan hibákra már évtizedekkel a számítógépek megjelenése előtt szerepelt a mérnöki zsargonban, és mechanikai hibát jelentett. Thomas Edison például, már 1878. november 13-án, egy Puskás Tivadarhoz írt levelében a mai értelemben használta a kifejezést. Grace Hoppernek annyi szerepe volt, hogy hozzájárult a "bug", "debugging" kifejezések elterjedéséhez.

 Grace Murray Hopper 1986. augusztus 14-én vonult végleg nyugdíjba. A búcsúünnepségen megkapta az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb, nem harctéri érdemeket elismerő tengerészeti kitüntetését. Katonai tiszteletadással temették el az Arlingtoni Nemzeti Temetőben. Nevét az USA haditengerészetének egyik rombolóhajója, egy kutatóközpont  és az államok leggyorsabb számítógépe, a Cray XE6 Hopper viseli.

Gyakran Csodálatos Grace-ként is emlegették, ami a nevéből kiinduló szójátékkal utalt az ország egyik legismertebb keresztény himnuszára. Ez az Amazing Grace (Csodás kegyelem) kezdetű dal.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó