Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Az árvíz után 60 évig épült a Bazilika

Szerző: Gábor János, forrás: Wikipedia – 2014-11-19 10:34:24

Napi Jubileum: 1905-ben, ezen a napon avatták fel a budapesti Szent István-templomot, a későbbi Bazilikát.

Szent István épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot itt őrzik. Az épület a maga 96 méterével az ország harmadik legmagasabb épülete.

A bazilika tényleges megépítésére az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot. A mai Szent István tér közepe egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták, hogy csodálatosnak vélt megmenekülésük helyszínén templom épüljön.

Bazilika, akkor és most:

1845-ben végül Hild József kapott megbízást a tervek elkészítésére. A földmunkákat már 1846-ban megkezdték, de a folytatás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc miatt késedelmet szenvedett, és csak 1851-ben kezdték újra, Sina Simon báró támogatásával.

A tervező, Hild József 1867-ben bekövetkezett haláláig vezette a munkálatokat, és csak ezt követően derült ki, hogy az építőanyag minőségében és a kivitelezésben is voltak hibák. 1868-ban a már felfalazott kupola beomlott. A törmelék eltakarítása és a rosszul felhúzott épületrészek visszabontása 1871-ig tartott.

Az építési tervek átdolgozására és a munkálatok vezetésére aztán felkérték Ybl Miklóst, aki neoreneszánsz stílusban dolgozta át a terveket és 1891-es haláláig el is látta a művezetői feladatokat. A díszítőmunkálatok és az épületbelső végleges kialakítása 1905-re készült el, Kauser József vezetésével.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó