Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Az alvás bizonyítottan szépít

Szerző: Bneu Edina, – 2011-03-23 09:44:53

Az alvás szépít - tartják népi bölcselkedések, városi legendák, mesék, mégpedig kultúrától függetlenül. A világ egyik vezető orvosi kutató és képző bázisa, a svéd Karolinska Intézet kutatói John Axelsson vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy ez bizonyítható-e tudományos módszerekkel. Azt találták, hogy igen, és eredményeiket publikálták is egy neves orvosi folyóiratban. A kutatásról Axelsson professzor beszélt a Kihívásban. A műsorban ugyancsak megszólalt Halász Péter ideggyógyász professzor, aki szerint a svéd kutatásból is kiderül, hogy alváshiány romboló dolog, de a legújabb egyéb vizsgálati eredmények tükrében még érdekesebb az, hogy az alvás inkább van az agyért, mint a testért.

 

John Axelsson professzor, a stockholmi Karolisnka Intézet munkatársa a Kihívás című műsorban nyilatkozva elmondta, egyszerre igaz, hogy az alváshiány csúfít, az alvás pedig szépít, de érdemesebb az utóbbi, pozitív szempontból közelíteni a kérdéshez.

A vizsgálatokat huszonhárom személyen végezték el, mindannyian tizennyolc és harmincegy év közötti fiatalok voltak, férfiak és nők vegyesen. A kísérelt résztvevőiről két-két fényképet készítettek, egyet kiadós alvás után, a másikat pedig harmincegy óra virrasztást követően. Ezt követően a kutatók hatvanöt személyt kértek értékelésre, akiknek azt kellett pontozniuk, hogy a képen látható egyén mennyire vonzó, mennyire tűnik egészségesnek, illetve mennyire fáradt.

Táskák, karikák, egyebek

A kísérleti személyeket kialvatlan állapotban csúnyábbnak, kevésbé vonzónak és kevésbé egészségesnek értékelték, mint alvás után. Az értékelők nem tudták, hogy a dolognak bármiféle köze van az alváshoz. „Először pontozták, hogy mennyire jól néznek ki a képen látható személyek, majd valami mást csináltak, ezt követően pontoztak egészségesség szempontjából, majd egy újabb kikapcsolódás után a fáradtság szerinti értékelés következett, de nem voltak tudatában annak, hogy alvás megvonásnak tettük ki azokat, akiknek a képeit nézegetik" - mondta Axelsson professzor.

Most annak megállapításán dolgozunk, hogy melyek azok a vonások és jellegzetességek, amelyek alapján a másikat fáradtabbnak ítéljük meg. Például karikák, táskák a szemek alatt, de vannak kevésbé jellegzetes, kevésbé tudatosuló jegyek is – jelenleg éppen ezeket vizsgáljuk” – mondta a Axelsson professzor. Utóbbi megfigyelések eredményei még publikálásra várnak, így ezekről a kutató még nem akart beszámolni. A korábbi vizsgálatokról a British Medical Journal című szaklapban számoltak be a Karolinska Intézet kutatói.

Inkább az agyat szolgálja

Halász Péter ideggyógyász professzor is megszólalt a műsorban. A tudós szerint a svéd kutatásból is kiderül, hogy alváshiány romboló dolog. A szakember, aki évtizedek óta foglalkozik alvással kapcsolatos kérdésekkel is, azonban azt mondja, más friss vizsgálati eredmények tükrében még érdekesebb az, hogy az alvásnak fontos szerepe van az agy működésének fenntartásában: abban, hogy nap mint nap ismét és ismét képesek vagyunk gondolkodni, tanulni, emlékezni, érzéseket produkálni. Szóval, életünk egyharmadát mégsem feleslegesen töltjük alvással.

A magyar professzor szerint a friss kutatási eredmények áttörést jelentenek az alvás szerepének megértésében, miután nagyon úgy néz ki, hogy a klasszikus, lassú hullámú mély alvás elsősorban az agy regenerációjáért felelős, vagy is inkább az agyért van, mint a testért - mondta a Kihívásban Halász Péter ideggyógyász.

 

(mr1 Kossuth)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó