Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Asztrik és a millenium emlékére harangoztak

Szerző: Lukács Kata, templom.hu – 2015-11-23 15:42:27

 

2001-ben Passauban (Németország) ezen a napon kezdték meg annak a két harangnak öntését, melyeket dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek készíttetett az első kalocsai érsek, Asztrik és a millennium emlékére. A nagyobbik, a millennium tiszteletére készült harang 15 mázsa súlyú, 185 cm átmérőjű, a kisebbik, Asztrik emlékére készült 7 mázsa súlyú és 106 cm átmérőjű lett. Mindkét harangot a főszékesegyház déli tornyában helyezték el.
 

Hirdetés

Hirdetés

A Főszékesegyház égbetörő tornyaiban hét harang foglal helyet, A bal oldali (északi) toronyban lakik a 2640 kilós, 161 cm átmérőjű, H hangú érseki nagyharang, melyet a Szentháromság tiszteletére szenteltek. Latin felirata: "Örök dicsőség a Szentháromságnak". 
A mai érseki nagyharang kizárólag nagy egyházi ünnepek napján szólal meg.
 
A jobb oldali (déli) toronyban függ a templom második legnagyobb, Deo gratias elnevezésű, 1425 kg. súlyú, 134 cm átmérőjű, esz1 hangú harangja. 2001. november 23-án öntötte a passaui Perner cég (Rudolf Perner) a II. világháborúban elvitt, 1600 kg súlyú Szent Pál-harang (Káptalani harang) helyett. Felirata: "Istennek hála az elmúlt ezer évért a 2002. esztendőben". 
 
 
A harangpaláston a felirattól jobbra és balra 120°-onként a magyar korona, illetve Bábel Balázs érsek címere látható, alatta az érsek jelmondatával: "Pro regino dei", vagyis "Isten országáért". Még lejjebb, szintén latinul: "Bábel Balázs érseksége idején 2002". A harang a vele egyszerre készült Asztrik-haranggal együtt, 2002. virágvasárnapján érkezett meg Kalocsára, és másnap, hétfőn szedték le őket a teherautóról. Felszentelésük 2002. június 29-én délelőtt 9 órakor történt meg, előtte két hónapig az érseki palota kertjében voltak megtekinthetők. A Deo gratias-harang bekapcsolás után 12 másodperccel szólal meg, és kikapcsoláskor 20 másodperc után hallgat el.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó