Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A születésnapos Salvador Dalít ünnepeltük

Szerző: Lukács Kata, femcafe.hu /jakd.hu – 2017-05-11 10:34:53

113 éve született Salvador Dali szürrealista festő. A híres képzőművész hivatalos neve Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech volt, ám mindenki csak a rövidített verziót használta. Dalí nagyon korán kezdett nyitni a festészet felé, ugyanis 8 évesen rendezte be első műtermét, amire a családi ház padlásán található mosókonyha szolgált.

Hirdetés

Hirdetés 

 

Az első híres képéről annyit, hogy az ifjú Dalí egy alkalommal egy ajtóra festett cseresznyéket, majd a megfestett képre valódi cseresznyeszárat ragasztott. A fiú tehetségére már ekkor sokan felfigyeltek környezetében, de azt senki nem gondolta volna, hogy a világ leghíresebb festőinek egyike lesz.
 
Az alkotás folyamata is igen speciálisan zajlott a művész esetében: Salvador egy serpenyőt tett a földre, elé ült egy székkel és kezében egy kanalat tartva a serpenyő fölött várt addig, míg az álom elnyomta. Ekkor mindig kiesett a kezéből a kanál, koppant a serpenyőn és felriadva gyorsan papírra vetette szürreális álomképeit.
 
 
A híres festő alkotta meg 1969-ben a Chupa Chups nevű spanyol nyalóka logóját. Egy elképesztő életművet hagyott hátra: Dalí élete során megközelítőleg 1.500 képet festett, ezen kívül számtalan könyvet illusztrált, de készültek színpadi tervek, jelmezek, szobrok, filmek, hangszerek és ékszerek is a mester kezei között.
 
 
Dalí állítólag retteget a nőktől, mégis 1934-ben feleségül vette szerelmét, Galát aki 11évvel volt idősebb nála és orosz bevándorlóként élt Spanyolországban.
 
Dalí szerelme, Gala halála után többször is öngyilkosságot kísérelt meg, és kiütköztek rajta a Parkinson-kór tünetei is. 1989. január 23-án halt meg otthonában, miközben kedvenc zeneművét, a Trisztán és Izoldát hallgatta Wagnertől.
 
Dali művészetét lehet szeretni vagy nem szeretni, de hatása alól senki sem vonhatja ki magát.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó