Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A szemmozgást követi egy futurisztikus fényképezőgép

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-10 11:58:50

A londoni képzőművészeti akadémia egyik végzőse olyan prototípus fényképezőgépet készített, mely a szemmozgást követi és annak segítségével készít felvételeket.


Az Irisnál a szemkövetés szabályozza a készülék összes mechanikáját. A nagyításhoz csak egy futó pillantás kell, a kicsinyítéshez pedig teljes szemnyitás. A zár kioldásához hosszas bámulás és két pislantás szükséges. Mimi Zou, a 24 éves fejlesztő jelenleg a működő prototípuson dolgozik.

A készülék kinézete alapján nehéz megállapítani, hol van az összes komponens, azonban a fejlesztő azt mondja, ahelyett, hogy egyenesen át kellene nézni az objektíven, a felhasználó egy digitális kijelzőt figyelhet, mely az Iris egyik végén helyezkedik el, a rekesz és az érzékelő mögött. Zou elmondta, a hagyományos processzor és akkumulátor bepréselése helyett olyan gyártót keres, amely a készülékhez illeszkedő, hajlított komponenseket készítene.

A készülék igazi innovációja, hogy nemcsak reagál a szemmozgásokra, hanem az idő előrehaladtával kapcsolatot épít ki használójával. Amikor a felhasználó felveszi, szkenneli íriszét, és azonnal meg tudja állapítani azonosságát, amennyiben az alany biometrikus adatai már el vannak tárolva szoftverében. Amint felismeri a felhasználót, automatikusan előhívja a korábban létrehozott preferenciák sorozatát.

Zou például rövidlátó, így amint az Iris felismeri őt, azonnal beállítja a dioptriát, így tisztán láthat. Néhány felhasználó valószínűleg alkalmazna bizonyos esztétika elemeket a fotókhoz – mint például kicsi mélységélességet - így a készülék ennek megfelelően állítja be a rekeszt.

Egy másik tulajdonság a biometrikus felismerő rendszer, melynek segítségével azonosítani tudja a felvételen látható alanyokat. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy az alanyok hozzájáruljanak az adatok eltárolásához egy védett Iris szerveren. A készülék álló- és mozgóképeket is készít, a fájlokat azonnal feltölti vagy eltárolja SD-kártyáján.

Zou szerint eme technológiát számos nyílt forráskódú szoftver inspirálta. Ugyanez igaz a szemkövető szoftverre is. A legnehezebb azonban ezt a többféle technikát egyetlen, kisebb készülékbe integrálni.

A fényképezőgép beépített wi-fije segíti az alanyok azonosítását és azt is elárulja, hogy azok szeretnék-e fotóikat elküldeni egy különleges tárhelyre, mint például egy felhőbe vagy a Facebookra.

Zou szerint a következő néhány hónap folyamán a legkomolyabb akadályokat a prototípus finomítása és a gyártáshoz szükséges pénz felkutatása jelenti majd. 

(hirado.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó