Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A népi gyógyítót Szabó Gyuri bácsit ünnepel

Szerző: Lukács Kata, gyorgytea.hu – 2016-04-15 15:40:42

1928-ban, született Szabó György a bükki füves ember. Az utcabeli egykorú fiúkkal egész nap az erdőben csavarogtak, úgy ismerték a természetet, mint a tenyerüket. Kisgyermekként nagyanyjától, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfüvek ismeretét, használatát. A nagymama nagy kincset hozott magával szülőfalujából: a gyógyító növények ismeretét, tiszteletét, a népi gyógyító tudást. Mint a környék ismert javasasszonya, ő kúrálta a hozzá forduló betegeket, állatokat.

Hirdetés 

Hirdetés

Gyuri bácsi a bükki füves ember, nyugdíjazása után minden idejét a gyógynövényeknek tudta szentelni. Egész nyáron járta az erdőt, szedte, szárogatta a növényeket, amiket aztán szívből jövő jó tanácsok kíséretében eladott a miskolci piacon.

Hamar híre ment a füves bácsinak, egyre többen keresték a füveit meg a tudományát. A híres „cukortea” is itt született. Egy barátja kérte, adjon neki valamit a cukorbetegségére. A tea bevált, a receptből született a Györgytea, az OGYI engedélyes Diabess-Györgytea keverék.  Azóta számos teája, teakeveréke segíti az embereket egészségük megőrzésében, a betegségek könnyebb legyőzésében.

A népgyógyászat és Gyuri bácsi neve elválaszthatatlanul összeforrott a mai magyar köztudatban. Mindkettő nagy jelentőséggel bír az egészség megőrzésében, a betegségek gyorsabb leküzdésében.

A bükki füvesember, népnevelő, felvilágosító tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el több fontos fórumon.

2012. május 12-én a természetgyógyászat területén kifejtett, egy életen át tartó kimagasló gyógyító tevékenysége elismeréseként a Természetgyógyászatért-díjjal tüntette ki a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége

2013 szeptemberében évezredes népi gyógyászatunk képviselőjeként a Magyar Örökség Díjatkapta meg a Magyar Örökség és Európa Egyesülettől.

2014-ben a Tomori Pál könyvtár szervezésében a kalocsai színházat teljesen megtöltő közönség előtt tartott előadást a gyógynövények adta lehetőségekről Szabó György, a „bükki füvesember”. Előadásában kifejtette, hogy korunk betegségeit tekintve az alapvető problémát nagy részben a tartósítószerek és a környezetünket elárasztó szennyező anyagok, vegyszerek, mérgek okozzák, ezért a legfontosabb a méregtelenítés.

2016 áprilisában a Magyar Konyha Termelői Díját kapta meg Gyuri bácsi, amit Lévai Anikótól vehetett át.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó