Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A mindennapok része lesz a háború? Itt a golyóálló hátizsák!

Szerző: Gábor János, – 2013-09-08 15:15:38

A háborús övezetek egy egészen szokatlan irányba mozdították a kreativitást, és egy szűken vett technológiai párbeszédtől elemelkedve egyre több formatervező ébred rá, hogy az életmódbeli sajátosságként kezelt háború megköveteli a maga mindennapi eszközeit is. A kedvesebb formatervezők figyelme tehát védelmi eszközökre irányul, amelyek teljes egészében nélkülözik a riasztó háborús esztétikát.

Fegyverrel pózoló honfitársaink láttán érdemes lehet átgondolni, hogy ezek a trendek át fognak-e szivárogni a tényleges felhasználói területre, vagy egyáltalán miként lépnek ki abból az ellentmondásból, hogy a háborúban biztosított technológia általában nem a civilek előjoga.



Hila Raam, izraeli tervező egy kevláros hátizsákkal küld a frontra, amivel szerinte mindennapos robbantások között is el lehet evickélni. A hátizsák a haditechnikában használt aramid nevezetű anyaggal dolgozik, így a felsőtestünket beölelő, kapucnis hátitáska golyóálló, és a repeszekkel szemben is ellenálló.

Cserébe a létfontosságú belső szervek védelmére kialakított táska alig furcsább mint bármilyen túrazsák. Ez stimmel is, hiszen Raam elgondolása szerint az ilyen területeken főleg hátizsákos kirándulók, vagy legalábbis támogatott haditudósítók vagyunk, különben feltehetőleg nem tudnánk megfizetni a haditechnikai anyagokat.

A hőkövetős fegyverek elleni kabátról és a lapra szerelt menekült-házról ITT olvashatsz többet!
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó