Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A leghatékonyabb ételek megfázás ellen

Szerző: Lukács Kata, bien.hu – 2014-01-06 16:45:00

 A megfázást könnyedén orvosolhatjuk házilag is, ha a megfelelő élelmiszereket szerezzük be. Íme, 10 természetes orvosság, mely gyógyírt jelenthet betegségünkre!

 Tyúkhúsleves

A forró húslevest nem véletlenül tartják több száz éve az egyik legjobb természetes orvosságnak, hiszen remekül enyhíti a megfázásos tüneteket. Csökkenti a köhögési ingert, enyhíti az orrdugulást és a torokfájást, valamint pótolja az elvesztett folyadékot.

Vitamin-, és ásványianyag-tartalma miatt a szervezetet feltölti energiával, így ha megfáztunk érdemes fogyasztanunk belőle. A még jobb hatás érdekében ízesítsük fokhagymával, curryvel vagy cayenne-borssal. 

 

 

Gyömbér

A gyömbér számos betegség ellen gyógyírt jelenthet, kiváló megfázás ellen is, hiszen erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást és a torokfájást és a köhögést is enyhíti. Az intenzív, jellegzetes illatú növénynek vírusölő hatása is közismert, ezért alkalmazzuk bátran meghűléses panaszok esetén.

Fogyaszthatjuk tea formájában is - egy kisebb darabok forrázzunk le, majd hagyjuk ázni néhány percig -, vagy por formájában ételeinket ízesíthetjük vele.

Torma

A tormában található izothiocianát nevű vegyület igen jó szolgálatot tehet megfázás ellen, hiszen kitisztítja a légutakat, csökkenti a gyulladást és a légzést is könnyebbé teszi.

Egyik leghatásosabb fajtája a japán wasabi, mely pillanatok alatt kifejti hatását, ezért ha van rá mód, szerezzünk be belőle, és fogyasszuk kis mennyiségben, ugyanis nagyon erős.

Cékla

A benne található vitaminoknak, ásványi-anyagoknak és fito-vegyületeknek köszönhetően gyógyírt jelenthet a nátha és az influenza ellen.

Nem elhanyagolható magas B-, és C-vitamin, valamint folsav tartalma sem, hiszen szervezetünket ellenállóbbá és erősebbé teszi. Fogyaszthatjuk salátaként, de le is turmixolhatjuk; kipréselt levét ihatjuk magában vagy ízesíthetjük almalével is.

 

Chili paprika

A chili paprikát is bevethetjük, ha levertnek érezzük magunkat, hiszen a benne található tápanyagok remekül felveszik a harcot a vírusok ellen.

A csípős fűszer antibakteriális hatással bír, kitisztítja az orr-, és arcüregeket, enyhíti a dugulást, valamint segíti a váladék eltávolítását. Szinte bármivel fogyaszthatjuk, és bármilyen formában – egészben, összetörve vagy szárítva - hiszen a legtöbb ételhez passzol.

Fokhagyma

Antibakteriális hatásának köszönhetően segít elpusztítani a baktériumokat, valamint elmulasztja az orrdugulást. A benne található kénnek köszönhetően segíti a légzőrendszer tisztulását, kitisztítja az orrot és a felesleges váladékot eltávolítja. Kis mennyiségben ehetjük nyersen is, de pirítósra dörzsölve is remekül kifejti a hatását.

Citrusfélék

A citrusfélék magas C-vitamin tartalmuk mellett nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek segítséget nyújthatnak meghűlés ellen.

Enyhítik a kellemetlen tüneteket és gyorsítják a betegség lefolyását, rendszeres fogyasztásukkal pedig megelőzhetjük a megfázást. Mivel a C-vitamin a szervezetből meglehetősen hamar kiürül, így bátran fogyasszunk citromot, narancsot és grapefruitot.

 

Curry

A sárga fűszer baktériumölő hatása lévén remekül felveszi a harcot a megfázást és influenzát kiváltó vírusok ellen.

Csökkenti a hörgők, az orr-, és az arcüregek dugulását, valamint az immunrendszert is erősíti. Az india konyha egyik legkedveltebb fűszerét használjuk ételeink ízesítésére, ha minél hamarabb túl szeretnénk lenni a betegségen.

Méz

A méz megfázásra az egyik legismertebb természetes orvosság, hiszen a torokfájást és a köhögést segít megszüntetni. A leghatásosabb a hárs-, és az akácméz, így bátran tegyünk bele teánkba, ám azt érdemes tudni, hogy értékes összetevői a hő hatására lebomlanak, így akkor tegyük bele, ha már kicsit kihűlt vagy fogyasszuk magában.

Teák

Meghűlés esetén ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, amelyet a legjobb, ha teával pótolunk. Elsősorban a kamilla-, csipkebogyó-, hársfa-, és mentatea fogyasztása ajánlott, de vöröshagymából készített forró ital is gyorsítja a gyógyulást.

A tea ne legyen túl forró, mikor elfogyasztjuk és a citromot is akkor tegyük bele, ha már egy kicsit kihűlt, hiszen a C-vitamin magas hőfokon elbomlik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó