Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A Kalocsai Szent István Gimnázium falai mesélnek...

Szerző: Lukács Kata, szig-kalocsa.sulinet.hu – 2015-11-06 15:30:10

1965-ben az I. István Gimnázium ezen a napon ünnepelte meg az iskola fennállásának 200. évfordulóját.

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

 
Amikor 1760-ban a gazdag főúri családból származó Batthyány József nyerte el a kalocsai érseki széket, újra felmerült a középfokú oktatás beindításának lehetősége. 1765. november 6-án a piarista kollégium megnyitotta kapuit.
 
A piarista rend Kalocsán történő megtelepedésével a kulturális élet jelentős fejlődése veszi kezdetét. Több kiemelkedő tevékenységet folytató kegyesrendi szerzetes működött Kalocsán: többek között Simai Kristóf drámaíró, akadémikus, akinek Igazházi című darabjával nyitotta meg kapuit Magyar Színház, ezen kívül Peer Jakab irodalomtörténész, a Peer-kódex felfedezője, tevékenységük pezsgő kulturális életet teremtett Kalocsán.
 
Az oktatásban a latin helyett a nyugati nyelvekre helyezték a hangsúlyt, főleg a magyar irodalmat, valamint történelmet tanították. A magyar nyelvet már 1792-ben, tantárgyi keretben tanítják. A társasági életre nevelést szolgálta a vívás és a táncoktatás, a zenei és színi előadások szervezése.
 
 
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején véglegesen megromlottak a működés feltételei. A képzés akadozott, melynek alapvető oka a vészes tanárhiány volt. A szerzetesek közül többen, sőt a diákok közül is néhányan beálltak Kossuth seregébe. Az intézményt hadikórházzá alakították Kossuth Zsuzsanna irányításával, s az oktatás teljesen háttérbe szorult. 
A szabadságharc vereségét követő megtorlások idején a rendház és az iskola helyzete elbizonytalanodott. 
 
A századfordulóra 11 tanterem, természetrajzi, fizikai, földrajzi előadótermek, érem – és régiségtár, művészettörténeti képgyűjtemény, később pedig ásvány – és kőzettár / ma a Viski Károly Múzeumban van / is szolgálta az oktatást.
 
Az I. világháborúig az iskola töretlen fejlődésének lehetünk tanúi. Az utolsó nagy építkezés is a háborút megelőző időszakra esett. 1912-ben alakult ki teljesen a négyszögletes zárt épülettömb, s készült el a csatornázás és a központi fűtés.
 
 
1948-óta állami, illetve önkormányzati fenntartású. Jelenleg tagozatos rendszerben (humán, reál és idegen nyelvi tagozattal) működik. Legfőbb célja a felsőoktatásra való felkészítés, a felsőoktatási felvételi arány átlag kilencven százalékos.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó