Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A kalocsai Bakonyi nyomda nyomában

Szerző: Lukács Kata, kalocsaineplap.hu – 2015-10-01 15:42:55

1910-ben ezen a napon, Szeidler Aladár és Moravcsik Győző megalapították nyomdájukat a mai Szent István király út 59. számú házban, amiben egykor a kenyérbolt működött. Napjainkban a Rossmann drogéria működik a lebontott ház helyén lévő épületben.

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

Szeidler Aladár névmagyarosítás után a Bakonyi Aladár nevet vette fel. A nyomda Bakonyi nyomda néven vált ismerté.
A nyomdaalapító Jurcsó Antal igazi, vállalkozó szellemű üzletember volt, aki mindenbe belefogott, amiben pénzt látott. A nyomda elindulásakor megszerezte a Kalocsai Néplap nyomtatását is, a hetilap kiadója is a nyomda lett. Az idők múltával Jurcsó figyelme más vállalkozások felé fordult, 1911-ben új vetélytársa is lett, a Bakonyi nyomda.

A két világháború közötti időszakban két jelentős nyomda működött Kalocsán, az Árpád és a Bakonyi nyomda.
Mivel az Árpád nyomda egyházi érdekeltségű volt, Bakonyi Aladár pedig távolabb állt a katolikus egyháztól, automatikusan kialakult mindkét nyomdának a vevőköre. A hagyományos nyomdatermékek mellett az Árpád nyomdában készültek a főegyházmegyei iskolákban használt tankönyvek mellett az iskolai füzetek és egyéb papír alapú tanszerek is. Továbbra is itt nyomták az egyházi fenntartású Kalocsai Néplapot. A két világháború közti Kalocsa másik lapját, a több, mint 20 éven keresztül megjelenő, a mindenkori kormánypárthoz közelálló Kalocsai Újságot a Bakonyi nyomda nyomta.

A 2.világháborút követő időszakban a két kalocsai nyomda sem kerülhette el a gazdasági vállalkozásokat érintő államosítási hullámot. A Bakonyi nyomda nem élte túl az államosítást. A berendezéseket leszerelték. Kisebb részük a volt Árpád nyomdába került, nagyobb részük a frissen megalapított honvédségi nyomdába került, amely a Filvig köz és a Szent István király út sarkán lévő épületben működött nem hosszú ideig. Abban az időben kezdett Kalocsa katonai garnizonná válni. A katonai nyomda nem kalocsai civil igényeket, hanem a Magyar Néphadsereg igényeit elégítette ki.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó