Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A hullámvasút megálmodójára emlkeztünk

Szerző: Lukács Kata, jakd.hu – 2017-03-08 15:43:13

1848-ban, LaMarcus Adna Thompson amerikai feltaláló, a 17. században feltalált hullámvasutak modern változatának atyja.

Hirdetés 

Hirdetés

1827-ben egy bányatársaság megépítette a gravitációs vasutat, amely egy 14 km hosszú lejtmenetben haladó pályán futott, hogy a szenet elvigye egyik városból a másikba. Az 1850-es években már az izgalomra vágyókat is a vasútra engedték 50 centért. 
Ezt az ötletet felhasználva tervezte és építette meg LaMarcus Adna Thompson gravitációs hullámvasútját.
 
Thompson remek üzletember volt: ő emelte kereskedelmi szintre a hullámvasutak működtetését. Megtervezte a hullámvasút egy sajátos változatát: az orosz változathoz hasonlóan két toronyból állt, valamint az azokat összekötő, 180 méter hosszú hullámos pályából (9,6 km/h-s sebességgel haladt a kocsi). Találmánya hatalmas siker volt: a Switchback Railway 1884 tavaszán kezdte meg működését, és naponta több száz dollárt bevételt hozott Thompsonnak. Élete során több mint 30 hullámvasút-szabadalmat nyújtott be, és számos új hullámvasutat épített haláláig.
 
 
A hullámvasutak történetét a 17. századi orosz jégcsúszdákig vezetik vissza: a faszerkezetes építmény felszínén egy több centiméter vastagságú jégpáncél biztosította a csúszós felület. Arról, hogy kinek az ötlete volt, hogy kereket szereljenek a szerkezet aljára, megoszlanak a vélemények – de 1817-ben már két olyan hullámvasút is működött Franciaországban, amelyeknél a lesiklószerkezetek kocsiknak néztek ki. egyre fejlettebbek, bonyolultabbak, gyorsabbak élvezetesebbek lettek a hullámvasutak.
 
Legek a hullámvasutak terén:
 
- világ leggyorsabb hullámvasútja a Formula Rossa, amely elérheti a 240 km/h-s sebességet is;
- a Kingda Ka (USA) a világ legmagasabb hullámvasútja: különlegessége, hogy van egy szinte függőleges szakasza, ahol már-már a szabadesés érzését kelti az utasban;
 
- Létezik merülő hullámvasút Japánban
Az eltűnő hullámvasút 115 méter magasra viszi fel utasait, aztán nagy sebességgel a víz alatti járatba merül. Igazi adrenalin bomba, a Cosmo Land vidámpark legnépszerűbb része.
 
- Ugyancsak Japánban van egy elég furcsának tűnő “hullámvasút”, ami a SkyCycle – azaz Égi bicikli – nevet kapta. A szokásos ülj be és szórakozz módszer helyett itt az embereknek lábbal kell hajtaniuk a kocsikat. 
 
- a japán Steel Dragon 2000 a leghosszabb, a maga közel 2,5 km-es pályájával;
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó