Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A fogyókúrás realityk ellenszenvesebbé teszik a kövéreket

Szerző: Gábor János, – 2013-04-11 12:20:03

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az NBC csatornán futó, korábban Magyarországon is bemutatott „Nagy fogyás” című valóság show erősíti a nézőkben a kövérek iránt érzett előítéleteket. A Reuters híre szerint Jina H. Yoo, a Missouri Egyetem szakembere a műsor kapcsán annak járt utána, milyen tényezők veszik rá a nézőket a show megtekintésére, és az miként befolyásolja a televízió előtt ülők elhízott emberekről alkotott véleményét – írja a Medipress.

A show kedvéért egészségtelen módon fogyasztanak a realityk...

Az eredmények azt mutatták, hogy a műsor negatív érzeteket keltett a tévénézőkben a túlsúlyosokkal kapcsolatban, mivel azt sugallta, hogy a fogyás csupán akaraterő kérdése, és azáltal, hogy a műsorban egyesek három hónap alatt akár 50 kg-tól is megszabadultak, a nézők úgy vélték, erre bármelyik kövér ember képes lehetne.



Az Egyesült Államokban a „Nagy fogyás” az egyik legnépszerűbb valóságshow, 2004-es debütálása óta már a 14. szezonja fut a képernyőkön. A műsor során túlsúlyos versenyzők küzdenek egymás ellen, és a pénznyereményt az viheti haza, aki a legtöbb kilótól szabadul meg. A legutóbbi szezonban az eddigiekkel szemben nem felnőttek, hanem tizenévesek keltek versenyre egymással, és bár a műsor sikere vitathatatlan, a szakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy egészségtelen és a hétköznapi életben megvalósíthatatlan módját népszerűsíti a fogyásnak.

Yoo tanulmánya a Health Communication című lapban jelent meg, a vizsgálat során a szakember közel 700 főiskolást és egyetemistát interjúvolt meg egy online felmérés segítségével, akik között 202 férfi és 482 nő volt, többségükben fehérek.

MTI
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó