Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A dunapataji Újhelyi Imre emléke előtt tisztelegtünk

Szerző: Lukács Kata, mek.hu – 2016-01-12 10:42:55

1866-ban ezen a napon Dunapatajon született Újhelyi Imre állatorvos, mezőgazdász, akadémiai tanár. Újhelyi találta fel az óvári sajtot.

Hirdetés 

Hirdetés

Újhelyi Imre kezdeményezésére létesült 1903-ban Óváron a Tejkísérleti Állomás. A tudományos kutatáson túlmenően feladatának tekintette a tejgazdasági gépek és eszközök kísérletezését és elterjesztését is, de nagy súlyt helyezett a tejszövetkezetek szakmai támogatására, irányítására, munkájuk ellenőrzéseire is. Az állomás élére természetszerűleg Újhelyi Imrét nevezték ki. Az állomás fölöző és pasztőröző eljárások kidolgozásával, vajversenyek rendezésével jelentős mértékben hozzájárult a hazai vajgyártás fellendítéséhez. Nevét mégis az óvári és illmici sajt készítésmódjának kidolgozásával tette határainkon túl is ismertté.

Maradandó értékű munkát végzett az állatgyógyászatban is. A dán Bang professzor tuberkulin-ellenes eljárását hazai viszonyokhoz alakítva és továbbfejlesztve, s figyelembe véve Robert Koch gümőkór-ellenes felfedezését, újfajta eljárást dolgozott ki a szarvasmarha-állomány gümőkórmentessé tételére. Mint minden jelentős újítás, ez is komoly tudományos vitát váltott ki. Újhelyi módszerét, többek között, egykori tanárai: Monostori Károly és Hutyra Ferenc is vitatták. Végül is az eljárás, amit éveken át számos uradalom állományán kísérletezett ki, Bang-Újhelyi néven világszerte elterjedt. Az új eljárás lényege abban állt, hogy a reagáló tehenek borjait egészséges tehenekhez adta dajkaságba, így kerülve ki a sterilizált tejjel, mesterséges módon történő nevelést.

Korának kimagasló agrártudósa és gyakorlati szervezője kiváló tanár is volt. Oktatói munkássága során "iskolát" teremtett, korszerűsítette az állatgyógyászati tanszék felszerelését, megírta és sokszorosította "Állatgyógyászat" című tankönyvét.

Magyaróváron 1923. március 21-én bekövetkezett halála után mintafalujában, Levélen, a községháza falában állították fel mellszobrát. Az óvári akadémia udvarán 1936-ban, szülőfalujában, Dunapatajon 1973-ban avatták fel a szobrát.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó