Akinek van kertje, az már szinte biztosan találkozott a cakkozott levelű, csípős növénnyel, a csalánnal. A legtöbb esetben gyorsan ki is tépjük, pedig nem kellene. A csalán ugyanis gyógynövény, mely amellett, hogy segíthet az egészségünk megőrzésében, még arra is alkalmas, hogy otthon készíthessünk bio permetszert, ami nem terheli sem a környezetet, sem pedig a szervezetünket.Ízületi gyulladásAzt mindenki tudja, hogy a csalán nagyon jó az ízületi gyulladásokra. Azt azonban már sokan tapasztalhatták is, hogy hiába dörzsölik csalánhoz a fájó részeket, azok csak jobban fognak sajogni a csípések nyomán. A gyógyhatását akkor tudja kifejteni a növény az ízületekre, ha azt csalántea borogatással kezelik, esetleg az italt belsőleg fogyasztják. A hatás ekkor sem egyik pillanatról a másikra érződik, de érezhető javulást hoz a kúra.
Köszvény
Mivel az ízületi gyulladásokra jó hatással van, így a köszvény is egy olyan kór, amit a csalán használatával vissza lehet szorítani. Ez persze nem azt jelenti, hogy továbbra is tömhetjük magunkat vörös húsokkal, de azért segíteni fog a bajunkon.
VízhajtóA csalán teája erős vízhajtó, így segít megszüntetni a puffadást. Ennek a tulajdonságának köszönheti azt is, hogy húgyúti fertőzések esetén segíti a gyógyulást, mivel a kiválasztást serkenti.
KövekSajnos, az emberi testben is képesek kialakulni kövek. Ezek persze nem olyan robosztus darabok, mint amilyeneket adott esetben az út szélén látni, de megszabadulni tőlük garantáltan rosszabb, mint egy nagyobbacska sziklát ide oda hurcibálni. A vese és epekövek kialakulásáért a homok lerakódása a felelős. Ezt viszont nagyon jól meggátolja a csalántea, tehát az erre hajlamosak nyugodtan fogyasszák
Mennyit?A napi 3-5 csészényi mennyiséget nem szabad átlépni, és néhány hónap után ajánlatos szünetet tartani a kúrában. Tulajdonképpen különösebb gondot nem okoz, de az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. Hasmenést, emésztési és gyomorpanaszokat okozhat a túladagolása, súlyos esetben légszomjat. Amire figyelni kell, hogy mint minden vízhajtó, a csalán is csökkenti a szervezet káliumszintjét, így azt pótolni kell.
EhetőA csalán nagyon gazdag vasforrás, és a C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Éppen ezért el is készíthetjük ebédre úgy, akár a spenótot. Ahhoz, hogy jó is legyen, mindenképpen friss hajtásokat szerezzünk, és persze törekedjünk arra, hogy ne az utak mellől származzon.
PermetA csalán forrázatából bio permetet is készíthetünk, ami hatékony ellenszere lehet a tetveknek, és a betegségeknek. 10 liter vízhez 1 kiló csalánt (levelet és szárat) adunk, és hagyjuk ázni 1 napig. Ezután leszűrjük, és már alkalmazhatjuk is. Levéltrágyaként is ideális, ám arra figyeljünk, hogy ha túl nagy a koncentráció, akkor megégetheti a növényeket.
Szövet
A csalán hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy
amellett, hogy gyógynövény, és permetszer készíthető belőle, még arra is
alkalmas, hogy szövetet készítsenek belőle. Ráadásul az így elkészülő
ruha melegebben tart, mint a pamut, és mivel a csalán szinte mindenhol
megterem, így egyszerűbben elő is állítható.
Sokszor derül ki a kertünk egy egy lakójáról, hogy annak ellenére, hogy nem kedveljük, igenis nagyon hasznos, és akár gyógyhatási tagja a növényvilágnak.
(men.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!