Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

93 éves a Hollywood felirat

Szerző: Lukács Kata, 24.hu – 2016-07-13 10:40:01

1923-ban, elkészült a "Hollywood" felirat a Hollywood feletti dombon. Senki nem tudja pontosan, honnan ered a Hollywood név: egyesek szerint a házaspár chicagói nyaralójukról nevezte el, egy másik elméletnek megfelelően a területen gyakran előforduló California holly nevű vörös bogyós cserjére utalhat a név.

Hirdetés

Hirdetés

Először Hollywoodland felirat állt a hegyoldalon, méghozzá 491 méterrel a tengerszint felett. A tizenhárom betű mindegyike 15 méter magas, 9 méter széles volt, 4000 égő világította meg. Egy ingatlanügynök volt a szülőatyja a ma már kultikus „emlékműnek”, mert nem tudta értékesíteni az ottani házakat, villákat. Az L betű mögött egy gondnok lakott, ő cserélgette a kiégett izzókat, ha éppen erre szükség volt. A felirat először másfél évre kapott engedélyt, aztán a 30-as években már gazdája sem volt, romlott az állapota, később még a gondnok is nekiment részegen a H betűnek… 1949-ben lekerült a LAND felirat, és eltűnt a kivilágítás is, értelemszerűen annak magas költségei miatt. Az időjárás is mély sebeket ejtett a feliratban, az első O betű megrepedt, csak a fele látszott, a harmadik le is esett a hegyről.

1978 volt a fordulópont az ereklye életében. Alice Cooper énekes és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosa gyűjtést szervezett, és kilenc vállalat, mecénás össze is adott 250 ezer dollárt Ez elég volt ahhoz, hogy 1978. november 14-én felavassák az új „szót”, amely 13,7 méter magas és 9-12 méter széles betűkből állt össze – rozsdamentes acél és beton alapanyagból.

A betűket ma már szigorúan őrzik, mert egy alkalommal (1993-ban) egy egyetemi focimeccs előtt GO UCLA felirat került a helyére – a drukkereket keményen megbüntették. 1987-ben II. János Pál pápa látogatásakor Holywooddá változott a felirat – a holy szentet jelent).

2008-ban veszélybe került a felirat, mert a területen ingatlan-beruházást akartak végrehajtani. Csakhogy ismét jött Hugh Hefner, és kisegítette azt az alapítványt, amely a jelkép megmentéséért jött létre. Több mint 12,5 millió dollárnyi lelépési pénzt adtak át a beruházóknak. Mozis vállalatok, színészek (többek között Tom Hanks), rendezők (Steven Spielberg) szálltak be a nemes ügybe. Kiállt az 1973-ban műemlékké nyilvánított és összesen 204 tonnát nyomó Hollywood feliratért Arnold Schwarzenegger kormányzó is.

Kalocsától nem messze Dunaföldváron is látható volt egy időben a felirat :) 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Kivonul az Uber


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó