Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

91 éve nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi vásár

Szerző: Lukács Kata, bnv.hu – 2016-04-18 15:51:55

1925-ben, megnyílt az első Budapesti Nemzetközi Vásár.

Az áruminta- és nemzetközi vásárok történetét a XX. század elejétől jegyzik. A Városliget 77 évig adott helyet a vásároknak, amelyből az első még kiállítás volt, az 1896. évi Millennium, azaz az Ezredéves Kiállítás.

Hirdetés 

Hirdetés

A 1896. évi vásár főbejárata a mai Hősök terén volt, ahová a vendégeket Európa első földalattija szállította. Ekkorra épült fel a Vajdahunyad vára és a Műcsarnok is. Az 1896. évi Országos Millenniumi Kiállítás szervezésében a kereskedelmi és iparkamarák nélkülözhetetlen feladatokat láttak el. A kiállítást Ferenc József nyitotta meg, melyen a királyi család is nagy számban részt vett, ekkor készültek az első hazai filmhíradó felvételek. A kiállításon szerepelt első ízben nyilvánosan a telefonhírmondó. Nagy szenzációnak számított még az a két léghajó, amellyel 1 korona ellenében bárki 500 méteres magasságba emelkedhetett. A kiállítás 6 hónapos nyitvatartása alatt közel 6 millió látogatót fogadott.

Az 1896-os kiállítás után hosszabb szünet következett. Az első magyar árumintavásárt a Fővárosi Kereskedők Egyesülete papír szakosztálya „Márciusi Vásár” néven rendezte meg a Vigadó földszintjének ruhatárában. 1907-ben a városligetbe helyezték át. A háromnapos vásáron a kiállítók nemcsak a papír-írószer szakmából jelentek meg, hanem megjelentek a norinbergi díszmű- és játékáruk is. Az 1908-as vásár már üveg, porcelán, majolika, illatszer és cipő szakcsoportokkal egészült ki. A kiállításokon megjelentek a külföldi kiállítók, akik hozhattak külföldi árut, de csak olyat, amit Magyarországon nem termeltek, azt is elsősorban a tapasztalatcsere kedvéért.

1925 májusában a Márciusi vásárból, a Tavaszi Árumintavásárból és a Keleti Vásárból véglegesen megszületett a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), továbbra is városligeti székhellyel. Elkészült a vásár jelvénye, a Szárnyas Merkúr. Ebben az évben hatalmas szenzáció volt a rádióbemutató, amelynek hatására az év végére 15 ezer előfizetővel megindult a hivatalos magyar rádió adása.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó