Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

90 éves Repülős Gizi híres tolvaj

Szerző: Horowitz Katalin , nlcafe.hu – 2016-10-18 10:43:17

90 évvel ezelőtt született Magyarország leghíresebb tolvaja, a külföldön is ismertté vált Repülős Gizi. Több mint 40 évnyi börtönbüntetést gyűjtött össze, ebből 17-et le is ült.

Hirdetés 

Hirdetés 

Saját elmondása szerint egy balesetből kifolyólag agyhártyagyulladást kapott, szerinte a betegség az egyik kiváltó oka azóta is tartó kleptomániájának, amelyről orvosi papírja van.

Irodalom és történelem szakon végezte a kassai tanárképző főiskolát, azonban saját bevallása szerint vonzzák a fényes tárgyak, illetve ha nyitott ajtókat lát, akkor oda muszáj bemennie, „kutatási” céllal.

Becenevét onnan kapta, hogy az ötvenes évek elején, Magyarországon még üzemeltek belföldi repülőjáratok, amelyek a nagyobb városokat kötötték össze. Repülős Gizi – a legenda szerint – reggelente Budapesten felszállt egy gépre, amellyel Miskolcra, Debrecenbe, Pécsre, Szegedre vagy Szombathelyre repült. A kiszemelt városban aztán néhány óra alatt ezt-azt összelopott, és az esti járattal visszarepült Budapestre.

Állítólagos „repülős” karrierje mellett besurranó tolvajként tevékenykedett, vegyes sikerrel, ugyanis több mint 20 alkalommal állt bíróság elé, összesen pedig 40 év börtönbüntetést kapott. Többször részesült közkegyelemben, így csak 17 évet ült.

Szerencsét próbált külföldön: Amszterdamban és Londonban is lopott ezt-azt. Érdekesség, hogy Párizsban is élt egy darabig, ahol önéletrajzi regénye szerint magyar nótákat énekelve kisebb karriert csinált.

Írt egy önéletrajzi könyvet Repülős Gizi – a tolvajok királynője címmel amiből az is kiderül, hogy számára valahová bejutni különleges élvezetet, kihívást jelent.

2009-ben Komáromba költözött, mert elege lett a fővárosból, azonban itt sem tudott megnyugodni, és rövidesen megpróbált betörni egy családi házba, azonban a tulajdonos észrevette és ráhívta a rendőröket.

A rendőrök szerint Repülős Gizi „igazi profi”, aki parókákkal, kalapokkal és különböző ruhákkal igyekezett álcázni magát. 2011-ben Balatonbogláron lebukott, két gyűrűt tulajdonított el. Néhány hónappal később Hegykőn ismét elkapták, szintén ékszereket csent el. Ez után néhány héttel már Kapuváron fogták el, ahol többek között 700 ezer forint értékű ékszert lopott egy házból.

Az egyik eset során a Csongrád megyei Kistelek egyik lakóját lopta meg, mindezt úgy, hogy elegáns öltözékben lakáskeresőnek adta ki magát, és így csórt el különböző értéktárgyakat az egyik vitrinből. A tulajdonos csak kilenc hónappal az eset után jött rá, hogy ki járt nála „látogatóban”, amikor egy újsághírben látta Repülős Gizi fényképét.

Kleptomániájáról orvosi papírja is van, több mint kétszáz alkalommal követett el bűncselekményt. Olyan is előfordult, hogy a lopott értéktárgyakat családja juttatta vissza a károsultaknak.

Legutóbb idén februárban érték tetten, amikor egy sukorói házból lopott pénzt – ezért 20 nap elzárásra ítélték.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó