Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

88 éves lett Ennio Morricone

Szerző: Lukács Kata, starity.hu/wikipedia.org – 2016-11-10 15:40:22

1928-ban született Ennio Morricone olasz zeneszerző. Hat évesen kezdett el zenét komponálni. Édesapjától -aki trombitán játszott- tanult meg kottát írni. Később Olaszország legnagyobb televíziószolgálatánál, a RAI-nál. Itt eleinte sorozatok számára komponált aláfestő zenéket, majd felfigyelt rá a filmes szakma is. A hatvanas évektől kezdődően kezdett filmzenéket komponálni.

Hirdetés

Hirdetés 

 

Sergio Leone filmrendezőnek felhívták a figyelmét arra, hogy készülő westernjéhez, az Egy maréknyi dollárért című film zeneszerzőjének kiválasztása során vegye számításba a tehetséges Morriconét is. Leone meghallgatott pár zenét tőle, majd erősen tiltakozni kezdett ellene. Viszont Morricone nem hagyta annyiban a dolgot és megmutatott egy számot, amit Peter Travis-szel rögzített (az "Un Pugno Di...West" című albumról) és ő hangszerelte, Leone rögvest meggondolta magát és megszületett az Egy maréknyi dollárért fütyülős nyitánya. A többi már történelem.

A spagetti westernnel összeforrt a neve, Leone olyan filmjei számára írt zenéket, mint az Egy maréknyi dollárért, vagy a Volt egyszer egy Vadnyugat.

Ki ne emlékezne A Jó, a rossz és a csúf filmtörténeti klasszikusra Clint Eastwooddal, a főszerepben amikor felcsendül az a bizonyos pánsípos muzsika ez az egyik leghíresebb zenéjét.  A Metallica nevű heavy metal együttes Morricone A Jó, a Rossz, és a Csúf című filmhez írt „Ecstasy of Gold” című kompozícióját használja bevezetőként koncertjein 1984 óta.

Az Egy maréknyi dollárért óta a filmzenéivel világhírűvé váló Ennio Morricone egy rakás filmnek szerezte a zenéjét, 6 Oscar-díjra jelölték, és 2007-ben életműdíjat kapott az Akadémiától.

Morricone munka közben nem használja a zongorát. Nem a zongorajátékot osztja szét hangszerekre, mint a legtöbb zeneszerző, hanem rögtön partitúrát ír. ez az úgynevezett vezérkönyv vagyis a sok szólamú zenemű egyes szólamainak összessége. Módszerei közé tartozik még, hogy zenéinek magvát a film első nézése során, annak hatására még a vetítőteremben felvázolja és e köré írja meg a többi zenei részletet. Így tett például Az óceánjáró zongorista legendája esetében

Legsikeresebb, Az út című műve, melyet trombitára, vonósokra és ütőshangszerekre írt. Ez tartja a legtöbbször előadott hangversenymű rekordját zenéi közül, mivel közel ötvenszer adták elő.

A 88 éves olasz zeneszerző januárban a Papp László Sportarénában lépett fel rengeteg ember előtt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Autó gyulladt ki Soltvadkerten


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó