Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

88 éve életünk része Popeye

Szerző: Lukács Kata, 24.hu – 2017-01-17 10:40:34

1929-ben először jelent meg a spenótevő Popeye figurája, a Thimble Theatre képregényben. Elzie Crisler Segar alkotta meg, aki a King Features nevű napilapnál dolgozott karikaturistaként. Eredetileg csak egy mellékszereplőnek szánták, de az olvasói levelek hatására Segar visszaírta, pontosabban visszarajzolta őt jól megérdemelt helyére.

Hirdetés 

Hirdetés 

 

Popeye  horgonytetkója, a pipája, a hatalmas alkarja és a Jack Sparrow-t megszégyenítően zavaros akcentusa összenőtt vele.Elzie Crisler Segar figurája annyira népszerűnek bizonyult, hogy később többször is visszatért bajt keverni az Oyl család napi történeteibe, és végzetesen beleszeretett Olive-ba.

Popeye a gazdasági válság (1929-32) utolsó éveiben lett igazán népszerű hős. Ő volt a jég hátán is megélő, keménykötésű fickó, aki Olive öltönyös rokonaival ellentétben kaszinózás helyett kemény fizikai munkát végez, és nem fél használni az öklét, ha tudja, hogy neki van igaza. Ráadásul ezekben az ínséges időkben sikeresen rászoktatta fél Amerikát a konzervkajára: Popeye miatt a harmincas években 33 százalékkal emelkedett a spenótfogyasztás az USÁ-ban.

Popeye népszerűségéhez persze nagyban hozzájárult az is, hogy 1933-ban  Dave Fleischer a Paramount stúdió megbízásából elkészítette az első Popeye-rajzfilmet, a Popeye, a tengerészt.

Popeye már 1929-ben belezúgott Oliviába, a Pinokkió-orrú ropilányba.

Popeye állandó ellenfele egy hamburgerzabáló, szakállas melák, Bluto lett, aki mindig a spenótevő laposra verésére tud gondolni.

Elzie Segar 1938-ban bekövetkezett halála után Popeye-t a magyar származású, de már Amerikában született Bela Zaboly rajzolta tovább, aki korábban színezőként dolgozott a King Features-nél. Az ő idejében Popeye annyira népszerű lett, hogy önálló sorozatot kapott Popeye the Sailorman címmel, (érdekesség: Bill Zaboly mindig elrejtett egy méhecskét is az aláírásával ellátott képkockákon).

A rajzfilmek 1933 óta változatlanul népszerűek, bár a legutóbbi 2004-es epizód, szakítva a hagyományokkal már 3d-ben készült.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Tombol a tél Olaszországban


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó