Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

86 éves lenne Soós Imre színész

Szerző: Lukács Kata, szineszkonyvtar.hu – 2016-02-12 10:40:06

1930-ban született Soós Imre színész (Körhinta Liliomfi).1948-ban kezdő főiskolásként jobbára megélhetési okból jelentkezik statisztának a filmgyárhoz, ahol a "Talpalatnyi föld" c. filmben kapott mellékszerepet. Meggyőző alakításával hívja fel magára a figyelmet, bár ez távol áll eredeti szándékától, de mint rigmust kántáló legény, ismertté válik.

Hirdetés 

Hirdetés 

 

Az otthonról hozott tapasztalataiból merítve, és jól ismerve a paraszti világ minden ízét, igen hiteles parasztszerepek alakítójává érik. Szárnyra kapja a népszerűség az 1949-ben leforgatott "Lúdas Matyi" c. filmben játszott főszerepe kapcsán, bár még a Színház és Filmművészeti Főiskola hallgatója. Magyarországon ez az első hazai gyártású színes film, amelyet Soós egykori tanára, Nádasdy Kálmán rendez. Népmesei erejű hiteles alakítására az egész ország felfigyel, sőt az 1950-ben megrendezett Karlovy Vary filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapja, az akkori kelet-európai filmgyártás legrangosabb díját. A film aztán elkerül a szocialista országok forgalmazásában szinte valamennyi tagállamba, és mondhatni világhírhez segíti az ifjú és kezdő színészt.

Tanárai zseninek tartották. 1954-ben már a debreceni Csokonai Színház tagjaként lett Jászai-díjas, egy év múlva pedig Törőcsik Marival minden idők legjobb tizenkét magyar filmjének egyikében, a Körhintában lett kultikus főszereplő. Később haláláig a Madách Színház tagja volt.

Soós Imre képtelen volt feldolgozni, hogy szinte egy csapásra elismert, kedvelt, bálványozott színész lett. A sikerek miatt az alkoholhoz fordult, egy alkalommal pedig öngyilkossági kísérlete miatt a pszichiátriára szállították. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, dr. Perjési Margittal. Szenvedélyes volt a szerelem, és végzetes is. Sokat veszekedtek, de ragaszkodtak is egymáshoz.

1957. június 20-án találtak rájuk otthonukban. Kinyitották a gázcsapot a hivatalos vizsgálatok szerint.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó